Népszavazás: bukás és győzelem is egyszerre

Népszavazás: bukás és győzelem is egyszerre
Basescu továbbra is szorgalmazta a politikai elit kicserélődését, szerinte a román állampolgárok is óhajtják ezt. Elsöprő többség szavazott ugyanis a változásra, ám az érvényességi küszöböt nem érték el.

Mint azt előrevetítettük, érvénytelen lett az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, amelyet vasárnap rendeztek Romániában az európai parlamenti választásokkal egy időben, mivel a részvételi arány nem érte el az alkotmányban előírt küszöböt. A tegnap esti hivatalos részeredmények szerint (mintegy 80 százalékos feldolgozottságánál) 81,99 %-a voksolt igennel a Traian Băsescu kezdeményezte választási reformról szóló népszavazáson, 15,53 százalék pedig nemmel. A referendum ettől még érvénytelen marad, mivel az országos részvétel az érvényességi küszöbön aluli, 25,52 %-os volt – érvényes népszavazáshoz a választók 50+1 %-nak részvételére van szükség..

Megy tovább

    Az államfő által szorgalmazott változat arányos, kétfordulós választási rendszert helyezett kilátásba, amely felváltotta volna a jelenlegi listás szavazási rendszert a belföldi parlamenti választásokra vonatkozóan.

    Ettől függetlenül a választási reform megy a maga útján, mivel a parlament már elfogadta az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet, azt az államfőnek kell majd kihirdetnie, hogy érvénybe léphessen. Igaz, a kormány tervezete eltér a Basescu által szorgalmazott változattól, kompenzációs rendszerű egyéni választókerületes rendszert honosítana meg az országban.

A népszavazást követő első megnyilatkozásában ugyanakkor Basescu továbbra is szorgalmazta a politikai elit kicserélődését, szerinte a román állampolgárok is óhajtják ezt. Ugyanis a voksolók elsöprő többsége igennel szavazott, vagyis a Basescu által javasolt választási rendszer mellett foglalt állást. Basescu kifogásolta a referendumtörvény által előírt, szerinte magas érvényességi küszöböt. Úgy vélte, hogy ennek létjogosultságát is felül kellene vizsgálni a következő időszakban.    

 A bukaresti parlament számára a referendum eredménye csak konzultatív jelleggel bír. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozó testületre nézve még akkor sem lett volna kötelező figyelembe venni az eredményt, ha a lakossági állásfoglalás esetleg eredményes lett volna. Emil Boc, a Basescut támogató Demokrata Párt (PD) elnöke ugyanakkor jelezte: a parlament elé terjesztik az államfő által javasolt kétfordulós többségi választási rendszerről szóló törvénytervezetet. Megfigyelők szerint a PD egyedül a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számíthat abban, hogy tervezetüket elfogadja a parlament. A PSD nélkül ugyanis a demokratáknak nincs elegendő erejük a választási rendszer módosítására.

    A parlament egyébként már elfogadta a kormány által beterjesztett korábbi választási törvénytervezet, amely szintén az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről rendelkezik, de eltér a Basescu által szorgalmazott rendszertől, amennyiben a töredékszavazatok visszaosztását helyezi kilátásba.Ez a jogszabály most a román alkotmánybíróság elé került, mivel Basescu megtámadta a törvény egyik paragrafusát. A népszavazás előtti napokban egy televíziós műsorban az államfő jelezte: ha nem talál kifogást a taláros testület a kormány tervezetében, kénytelen lesz kihirdetni azt.  Még nem lehet tudni, hogy a várhatóan jövő ősszel sorra kerülő parlamenti választásokon milyen elvek alapján választják meg a romániai törvényhozókat. Jelenleg a régi, listás szavazás van érvényben. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a jövőben sem fog változni a helyzet. Az egyéni választókerületes rendszer kétféle típusáról folytatott politikai vita ugyanis szerintük a végtelenségig elhúzódhat.