Népszámlálás: „a román közigazgatás csődje”

Népszámlálás: „a román közigazgatás csődje”
Az október 20–31. között zajló romániai népszámlálást megelőző kampányoknak csak részben sikerült pótolniuk az illetékes helyi és országos hatóságok mulasztásait, ebből kifolyólag számos törvénytelenségről érkezett bejelentés telefonközpontjaink vonalain keresztül – áll a Bihar megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

 

 

 

A leggyakoribb panaszok a számlálóbiztosok magatartásával voltak kapcsolatosak: egyesek megtagadták a nemzetiségre, az anyanyelvre és a felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdéseknek megfelelő kódok beírását, mások egyszerűen átugrották a három kérdést, mondván, hogy azokra nem kötelező válaszolni. Többen jelezték, hogy volt olyan számlálóbiztos, aki az állampolgárság alapján automatikusan románnak írta a nemzetiséget és az anyanyelvet is.

 

 

Vallja magát románnak…

 

 

Az egyik legsúlyosabb eset, amelyről értesítették a munkafelügyelőinket, Nagyváradon történt, amikor is a népszámláló biztos arról próbálta meggyőzni a magát magyar nemzetiségűnek valló állampolgárt, hogy mivel Romániában él, vallja magát románnak. Sok telefonáló volt a népszámlálás utolsó napján, akik afelől érdeklődtek, hogy mi a teendő abban az esetben, ha még mindig nem számláltattak meg. Ezzel kapcsolatos megkeresésünkre az önkormányzat többször is ellentmondó információt közölt. Miközben nekünk azt állították, hogy elég, ha az érintett személy megadja címét és telefonszámát és a biztos egy megbeszélt időpontban majd felkeresi az illetőt, addig már a hivatalokban is folyamatban volt az összeírás.

 

 

Fejetlenség

 

 

Tapasztalataink szerint nagy fejetlenség mutatkozott az akkreditált megfigyelők kérdésében is. Az EMNT és az EMNP több megfigyelőt is delegált úgy a Nagyváradon, mint a megyében összeírást végző biztosok mellé, akik elviekben felügyelhették a kérdőívek kitöltésére vonatkozó szabályok betartását. Az önkormányzat két napos késéssel juttatta el a kérdezőbiztosok utcákra lebontott beosztási rendjét és akkor is csak hiányosan. A szükséges információk pótlásáért felvettük a kapcsolatot az Statisztikai Hivatallal, mely megtagadta a kiegészítésként kért adatok szolgáltatását. Ugyanakkor kérvényeztük a megfigyelők mandátumának meghosszabbítását és kiterjesztését a kódok bevezetésének folyamatára. Ezt úgyszintén megtagadták.

 

 

Kérdéses hitelesség

 

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a 2011-es népszámlálás megszervezését méltán nevezhetjük a román közigazgatás csődjének. Az elmúlt időszak kormányai oda juttatták az államot, hogy már a saját polgárait sem képes megszámolni. A katasztrofális szervezés miatt egyformán felelősnek tartjuk a helyi önkormányzatokat, mint az állami illetékes szerveket. A népszámlálás előtti és alatti folyamatos félretájékoztatás (személyi számok megadásának kérdése, az opcionális nemzetiségi, anyanyelvi és vallási kérdések ügye), valamint megfigyelőink munkájának megakadályozása nyomán jó indulattal is csak kérdőjelesnek mondhatjuk a cenzus eredményének hitelességét. Annak érdekében, hogy kivívjuk az akkreditált megfigyelők mandátumainak meghosszabbítását, ezáltal pedig a kódok helyes bevezetésének ellenőrzési jogát, eljárást indítunk az Országos Népszámlálási Bizottság ellen. Az együttműködési szerződés jegyében reméljük, a partnerszervezetek is csatlakoznak ebben kérdésben kezdeményezésünkhöz.

Tekintettel arra, hogy önhibájukon kívül több százan maradhattak ki a népszámlálásból – akikre a hatóságok akár pénzbüntetést is kiróhatnak – az EMNT arra kér minden olyan magyar nemzetiségű személyt, akit nem számláltak meg, hogy jelentkezzen a szervezet Széles/Menumorut utca 23. szám alatti székhelyén vagy a 0259/220–126-os telefonszámon.

A Bihar megyei EMNT Sajtóirodája

Címkék: , ,