Néppárt: nem sikerült az áttörés

Néppárt: nem sikerült az áttörés
A vasárnapi urnazárás utáni eredményvárón a hangulat bizakodásból csalódottságba váltott át az Erdélyi Magyar Néppártnál, mely sem a váradi, sem a megyei tanácsba nem jutott be.

A párt megyei szervezetének vezetői – Szilágyi Zsolt pártelnök, Zatykó Gyula alelnök és Csomortányi István megyei elnök – és néhány munkatársuk volt jelen vasárnap este urnazásárskor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének nagyváradi székhelyén. Az eredményvárók között volt Tőkés László EP-képviselő, a párt védnöke is. Eleinte még a nyugodt optimizmus jellemezte a jelenlevőket, hiszen tíz óra körül még azt lehetett tapasztalni, hogy mindenki reménykedik abban, hogy a párt bejut a nagyváradi helyi tanácsba, illetve a megyei tanácsba. Ahogy telt azonban az idő, úgy csappant meg egyre jobban a bizakodó hangulat is. Az idő múlásával egyre több párttag, szimpatizáns hagyta el a pártszékházat. Az elsők között Tőkés László vonult vissza, ezzel egyidőben sorra hozták be a jegyzőkönyveket a párt által a szavazókörzetekbe delegált urnabiztosok. Bár éjfélig sehonnan nem érkezett a véglegest megközelítő eredmény, de az addig beérkezett jegyzőkönyvek alapján megállapítható volt, hogy Nagyváradon és Bihar megyében nem sikerült a pártnak az áttörés, azaz a bejutás a helyi és megyei közgyűlésbe.

Átszavazás

Éjfélkor nyilatkozott lapunknak Csomortányi István, a párt megyei elnöke: „a beérkezett adatok alapján úgy néz ki, hogy az öt százalékos küszöböt nem sikerült sem Nagyváradon, sem Bihar megyében átlépni. A megyei eredmények összesítése még zajlik, úgyhogy azt nem tudjuk megmondani, hogy hány tanácsosunk van a megyében, bízunk benne, hogy itt komolyabb előrelépés lesz, és jóval több községben tudunk tanácsosokkal és helyi frakciókkal jelen lenni. Összességében véve azt látjuk, hogy egyrészt a magyar szavazók elég nagy arányban távol maradtak az urnáktól, másrészt pedig úgy becsüljük, hogy meglehetősen nagy az átszavazók aránya, tehát olyan körzetekben is, ahol lehet tudni, hogy mekkora a magyarok aránya, korántsem sikerül a két magyar szervezet egyikének sem elérni ezt az arányt, amiből az követkleztethető le, hogy Nagyváradon nagy valószínűséggel a mostani polgármester, illetve az ő pártjának az irányába mennek át a magyar szavazatok. Komolyabb elemzést igényel, hogy mi történt Váradon, de az tény, hogy ez az állapot hosszú távon nem tartható.”

Országos adatok

Szilágyi Zsolt pártelnököt az országos eredményekről kérdeztük, és ő elmondta: „nincs túl sok adatunk még, de országos szinten biztosnak tűnik, hogy Székelyudvarhelyen és Szentegyházán annak a koalíciónak a polgármesterjelöltje nyert, amelynek mi voltunk az egyik akotóeleme. A háromszéki Vargyason az a független jelölt nyert, akit támogattunk, és az előzetes hírek szerint Korondon is bejutottunk a helyi tanácsba, úgy tűnik viszont, hogy Maksát, ahol polgármesterünk volt, elveszítettük. A Máramaros megyei Tiszahosszúmezőn megdupláztuk a tanácsosaink számát, és ott ahhoz is hozzásegítetük az RMDSZ-t, hogy kevesebb román tanácsos legyen a helyi tanácsban.”

Pap István

Címkék: ,