Néppárt: “minden polgár vegyen részt a népszavazáson”

Akt.:
Szilágyi Zsolt elnök és Zatykó Gyula alelnök a tájékoztatón
Szilágyi Zsolt elnök és Zatykó Gyula alelnök a tájékoztatón
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi székházában Szilágyi Zsolt elnök és Zatykó Gyula alelnök tartott kedden sajtótájékoztatót. Ennek témája a közelgő referendum volt.

Mint elmondták, a párt azt javasolja, hogy minden polgár vegyen részt a népszavazáson és szavazzon igennel. Ugyanakkor nemet mondanak a gyűlöletre. Szilágyi Zsolt így fogalmazott: „Igent mondunk a szeretetre, nemet a gyűlöletre. Ugyanis a mostani kampány nagyon elfogult, és nagyon elszabadult benne a gyűlölet. Ez ellen viszont tiltakozunk, mert a neten és a sajtóban is voltak megbélyegző, kirekesztő megnyilvánulások. Nekünk amúgy a magyarországi modell is irányadó, ott is benne van az alkotmányban a házasság meghatározása, ugyanakkor viszont törvényileg szabályozva van a mindenki által elérhető regisztrált együttélés lehetősége, minden vonzatában rendezve.” Hozzátette: az EMNP hasonlót szorgalmaz Romániában is. Vagyis azt, hogy a népszavazás után, annak eredményétől függetlenül külön rendezzék végre itt is a mindenki számára elérhető, törvényileg elismert, bejegyzett élettársi viszonyt, ugyanis az nincs rendesen szabályozva. Nem tisztázott élettársi kapcsolat esetén az adózás, az öröklés, a gyámság és számos más hasonló. Vitás esetekben eddig is mindig a bírói méltányosság volt csak a mérvadó, vagyis a bíró jó-, vagy rosszakarata döntötte el, hogy miként ítél – ehelyett a teljes témakört alaposan kodifikálni kellene. Megjegyezte: ennek a szabályozásnak pedig nem kirekesztőnek, hanem befogadónak kell lennie, minden ember számára.

Vitás

Hivatkozott az EMNP országos elnöksége által pár napja kiadott közleményre is. Abban többet között ezt írják: „A közelmúltban kialakított magyar mintát tartjuk mérvadónak.

Ennek alapján fontos hangsúlyozni, hogy a nő és férfi közötti házasság megerősítése mellett a regisztrált élettársi viszony is kapjon törvényes státust. A törvényhozás teremtsen tiszta, átlátható és világos jogi viszonyokat azok számára, akik a bejelentett élettársi viszony intézményét választják!” Ugyanakkor azt is elmondta: tudatában vannak annak, hogy a romániai magyarságon belül is éles vita folyik a referendumról, „annak szükségességéről, megfelelő vagy nem megfelelő voltáról, és arról is, hogyan viszonyuljunk hozzá”.