Népnemzeti eszmeiségű váradi főtér

Népnemzeti eszmeiségű váradi főtér
Az idén két román egyházi személyiség szobrát tervezik felállítani a főtéren. A helyi magyar vagy zsidó közösség képviselői számára nem lesz ott hely.

A nagyváradi polgármesteri hivatal főépítészi hivatala szerdán ismertette tavalyi évi tevékenységét összegző jelentését, melynek keretében az idei évi, városrendészeti tervekről is szó esett. Ezekről Adriana Lipoveanu, a főépítészi hivatal igazgatóhelyettese beszélt, külön szólva azokról a köztéri szobrokról, amelyeket ebben az évben helyeznek ki a városban. Mint mondta, a centenárium alkalmából 2017 végén már felavatták Ion I. C. Brătianu politikus szobrát, az idén pedig a leendő Centenáriumi híd mellett egy, a Nagy Román Egyesülésre emlékező szoborcsoportot helyeznek ki.

Szobrok a főtérre

Szintén a centenáriumra való tekintettel kap majd helyet Iuliu Maniu szobra a görögkatolikus Szent Miklós Katedrális kertjében a róla elnevezett utcán, a Szent László tér közelében. Ugyancsak ebben az évben helyezik ki Roman Ciorogariu ortodox püspök szobrát a Holdas templom elé, Dimitrie Radu görögkatolikus püspök szobrát pedig a Szent Miklós katedrális elé. Mint Lipoveanu fogalmazott, azért kerülnek ki ezeknek a püspököknek a szobrai a főtérre, mert nekik „nagyon fontos szerepük volt a román nemzeti érzés fejlődésében Erdély ezen részén”. Hozzátette, hogy ezt a két szobrot, a Holnaposok szoborcsoport közkedveltségét tapasztalva, szintén nem talapzaton, hanem a járószinten helyezik el.

Pap István