Népművészeti kiállítás a TEG-ben

Mesterek és tanítványok címmel nyílt népművészeti kiállítás a váradi Tibor Ernő Galériában
Mesterek és tanítványok címmel nyílt népművészeti kiállítás a váradi Tibor Ernő Galériában
Mesterek és tanítványok címmel nyílt népművészeti kiállítás a váradi Tibor Ernő Galériában május 11-én a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE) Mesterek és tanítványok című kiállításának megnyitóját tartották meg május 11-én délután a váradi Tibor Ernő Galériában. Az érdeklődőket és a magyarországi vendégeket Gavrucza Tibor a TEG művészeti vezetője köszöntötte, elmondva, hogy sajnos egyre kevesebben foglalkoznak a kézműves mesterségekkel és művészetekkel. A kiállított munkákról Hubert Erzsébet a HBMNE elnöke beszélt. Mint elmondta, az egyesület nem először állít ki Nagyváradon és Bihar megyében. Ezúttal, ahogy a tárlat címe is mutatja, a mesterek és tanítványaik munkáit hozták el Váradra. A tárlaton láthatóak szőttesek, fa- és fémmunkák, hímzések, mézeskalácsok, kalapok, viseletek.

Alkotások

Hubert Erzsébet elmondta, hogy a népi mesterségek három módon adódnak át a fiatalabb generációnak: családon belül, ez az értékek átadásának legszerencsésebb módja, hiszen ilyen esetben a gyermek már fiatal kora óta kapcsolatban van a népi mesterséggel. Másik lehetséges mód, ha egy mester adja át a tanítványának, vagy az érdeklődők szakkörökön sajátítják el a tudást. Hubert Erzsébet köszönetét fejezte ki, hogy a váradi közönség mindig nagy érdeklődéssel fogadja a HBMNE tárlatait. A kiállítás megnyitón közreműködött Virágos Lajosné Kozák Anikó, a HBMNE titkára, aki népdalokkal örvendeztette meg a résztvevőket. A kiállítás május 18-ig látogatható.

P. Nagy Noémi