Népművészet a Rhédey Kertben

Népművészet a Rhédey Kertben
Nagyvárad – Tizenötödik alkalommal került sor népművészeti vásárra a Rhédey kertben a Körösvidéki Múzeum szervezésében. A meghívottak között magyar népművészek is bemutatkoztak.

Mintegy 100 belföldről és Magyarországról érkezett népművészeti alkotóművész vett részt és muttatta be portékáját a tizenötödik alkalommal megszervezett Népművészeti Vásáron a Rhédey (Balcescu) kertben. A jó idő, a szebbnél szebb megvásárolható népművészeti alkotás, illetve a gazdag programkínálat is közre játszott a rendezvénysorozat sikerében, mely jó programlehetőséggel szolgált a nagyváradiaknak a szabadidő kellemes eltöltésére. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a három nap alatt a vásár több ezer látogatót vonzott. A Rhédey kertben felálított sátrak között találhattunk többek között fazekas és kerámia tárgyakat, gyöngyből készített ékszereket, népviseleti ruhákat, faragott használati és dísztárgyakat, kézileg készített varottasokat, csipkéket, népi hangszereket, stb.

Magyar meghívottak

Az ország különböző tájegységeit képviselő színes kavalkádban magyar népművészeti terméket is találhattunk szép számban. Kelendő termék volt nem csak a magyar, de a román vásárlók körében is a méltán nagy hírnévnek örvendő korondi kerámia, de sokan rácsodálkoztak a Debrecenből érkezett Csapó Imréné csipkekészítő munkáira is, aki a helyszínen is szorgoskodott. A szintén Debrecenből érkezett Lugossy György fazekasmester kézzel festett fazekasmunkái is sok érdeklődőt vonzottak, legfőképp a hét literes, töltött káposzta készítésére és tárolására szolgáló agyagedény. Az összesen 103 alkotóművész közül hatan Magyarországról érkeztek.

Dínom – dánom

Nagy sort kellett kiálljon az, aki a Aurel és Lucretia Flutur Kiskóhból érkezett meghívottak által, hagyományosan készített túros-krumplis palacsintát akarta megkóstolni. Emelett persze a mititei- és sültkolbász-, illetve a sörárusok is hasonlóképpen felkapottak voltak a látogatók körében. A jó hangulatot a pak szinpadán fellépő népi táncegyüttesek biztosították. Pénteken a hivatalos megnyitót követően a nagyszalontai Miorita és Toldi Tánceggyüttes lépett szinpadra, amit a Mircea Daraban által vezetett Lioara Néptáncegyüttes előadása követett. Szombaton telkesdi és ősi néptánccsoportok szórakoztatták a közönséget, míg végül a vasárnapi zárónapon a körösbánlaki Dumbrava és a nagybáródi Bardauta léptek fel.

Mészáros Tímea