Népművészek kiállítása a várban

Népművészek kiállítása a várban
Tizenötödik alkalommal szervezte meg a Varadinum rendezvénysorozaton belül a Pro Familiae Alapítvány a népi mesterek találkozóját, ezúttal a vár nyári színházának irodalmi kávézójában.

 

Az idei Apáról fiúra rendezvény első sorban a Bihar megyében élő népművészeket mutatta be, tudtuk meg Jakabffy Emmától, az alapítvány vezetőjétől. Többek között Belényesből, Köröstárkányról érkeztek mesterek, s újdonságként fafaragó és népi bútorfestő is elhozta munkáit, továbbá népi gyermekjátékokkal is megismerkedhettek a gyerekek.

A nagyváradi Chvatal Margit különleges, „kicsipkézett” tojásokat állított ki. Megtudtuk: a tojást meg kell jól súrolni, tartalmát ki kell fújni, ezt követően ki kell mosni és legalább két napig melegben szárítani. Ekkortól lehet elkezdeni a különleges mintázatok kialakítását, fogászati villanyfúróval. A tegnapi kiállítás során a gyerekeknek is alkalmuk nyílt megismerkedni néhány tojásfestési technikával.

Különlegességek

A köröstárkányi Gábor Izabella fafaragásokat állított ki, Diósi Gábor Ferenc pedig citerzáni tanította a gyerekeket. Szatmári Erszébet, aki szintén Köröstárkányról érkezett, különleges, „pulitéros” tojásokat mutatott be, Illés Kinga Erzsébet bútorfestő pedig, ugyancsak Köröstárkányról, sajátfestésű, hagyományos, tulipánmintás ládikákat, szalvétatartókat állított ki. Mindez úgy kezdődött, mesélte el, hogy egy régi bútordarabot festett át, s közben eszébe jutott, hogy ha mintákat is festene rá, sokkal szebben mutatna. Az eredmény annyira jó lett, hogy ezen felbátorodva tovább dolgozott. A mintákat dédnagymamájának varrottas mintái alapján dolgozta ki, s jelenleg akrilfestéket használ – ami hasonlít az olajfestékhez, de a színek élénkebbek, nem szükséges lakkréteggel bevonni és szaga sincs.

Emlékkiállítás

Belényesről is érkeztek népművészek: megcsodáltuk többek között Miklós Jánosné sajátfestésű porcelántányérjait, valamint Almási János faesztergályos alkotásait is.

A délelőtt folyamán egyre másra jöttek a gyerekcsoportok. Többek között csuhédíszeket készítettek, de különféle népi játékokkal is megismerkedtek – például kipróbálhatták a röppentyűt. Egyúttal a nemrég elhunyt Szodorai Piroska munkáiból is nyílt egy kis kiállítás, továbbá Jakabffy Emma magángyűjteményét is megtekinthették az érdeklődők. A kiállítás hétfő reggeltől délutánig volt megtekinthető.

Neumann Andrea