Népi hagyományaink legkisebb őrzői

Népi hagyományaink legkisebb őrzői
Nagyvárad – Az elmúlt hétvégén nyolcadik alkalommal szervezték meg a Csillagocska Gyermeknéptánc-találkozót Nagyváradon. Mintegy ötszáz néptáncos vett részt a jó hangulatban telt találkozón.

Magyar népviseletbe öltözött gyermekek vették birtokukba szombat reggel a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöki székházának dísztermét, ahol a hagyományoknak megfelelően kézműves-foglalkozásokkal vette kezdetét az immáron nyolcadik alkalommal megszervezett Csillagocska Gyermeknéptánc-találkozó. A nagyszalontai Kézműves Kör és nagyváradi kézművesmesterek irányításával a gyermekek megismerkedhettek többek között a nemezelés, a fára festés, a szalma- és csuhéfonás, gyöngyfűzés, mézeskalács-készítés rejtelmeivel. A gyerekek számára nem volt idegen a kézműveskedés, így nagy „szakértelemmel”, nem kevesebb lelkesedéssel láttak hozzá a feladathoz. A foglalkozások ideje alatt lehetett benevezni a 11 órakor kezdődő népdaléneklési versenyre. A zsűri elnöke a budapesti Tálas Ágnes folklorista volt. A délután fél öttől kezdődő gálaműsoron már a szülők, rokonok és ismerősök töltötték meg a több száz férőhelyes dísztermet. A résztvevőket Benedek Árpád zenepedagógus, a Csillagocska Alapítvány munkatársa köszöntötte, aki bemutatta Tálas Ágnest, a gyerekek „Ági nénijét”. A budapesti folklorista a kezdetek óta segédkezet nyújtott a Csillagocska néptánctalálkozók szervezésében. Köszöntőjében Kodály Zoltán szavait idézte: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elillan, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának”. Hozzátette, hogy a Csillagocska Alapítvány működése útmutató szereppel bír a hagyományőrzés és kultúrateremtés vonatkozásában, melynek szemléletes példája a most zajló, immár kisiskolás korba lépett néptánctalálkozó is.

Vidám találkozó

A köszöntők után a házigazda Csillagocskák léptek elsőként színpadra, akik gyermekjátékokat és moldvai táncokat adtak elő. Az este során fellépett még a micskei Kisgörböc, a székelykeresztúri Vadrózsák, a diószegi Szömörce, a borsi Galagonya, a kalotaszentkirályi Felszeggyöngye, az érsemjéni Ezüstperje, a székelykeresztúri Mákvirág, továbbá a szamosújvári és hajdúszoboszlói néptánccsoportok. A népdaléneklési verseny díjazottjai is bemutatkozhattak: Dimény Eszter, Molnár Balázs, Molnár Krisztina és Vincze Zoltán. A jókedvű találkozó a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség és Nőszövetsége, Nagyvárad Városi Tanácsa, a Partiumi Magyar Művelődési Céh, valamint több magánvállalat és magánszemély támogatásával valósulhatott meg.

Mészáros Tímea

Címkék: