Neofasizmus kérdőjelekkel

„Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják, és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik.” (És. 5, 20) 2008. július 5-én felvonulást tartottak Budapesten.

Nem Gyurcsány Ferenc ellen tüntettek, hanem bűnös és beteg emberek tüntettek azzal, hogy latrok. Mások azonban tojással dobálták őket, és tiltakoztak ellene. Pár nappal később sajtóértekezletet tartottak, ahol Krausz Tamás történész, az Antifasiszta Liga alapítója is felszólalt. A felvonulás ellenes tiltakozásra utalva arról beszélt, hogy „a neofasizmus jelen van Magyarországon” (www.dunatv.hu 2008.07.10. – 21:39).

Butaság, vagy rosszindulat

A nácik a latrokat annak idején büntették. A neofasiszták ma is támadják őket. Ugyanakkor nem csak a nácik vagy neofasiszták ellenzik ezt a bűnös betegséget. Például a II. világháború idején szigorúan büntették a lopást Németországban. A háziasszony kitette a tejet a háza elé, és otthagyta. Helyébe odatették az üres üveget a pénzzel. Ezzel egyetértünk. Nem azért, mert nácik vagy neofasiszták lennénk, hanem azért, mert Isten azt mondta: Ne lopj! (II. Móz 20, 15). Hasonló a helyzet a latorsággal is. Aki elutasítja, nem biztos, hogy neofasiszta. Elutasítják a zsidók és a keresztyének is. Az izraelita vallás alapítójának tartott Mózes írja a könyvében, hogy „Ha valaki férfival hál, úgy amint asszonnyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak; vérök rajtok.” (III. Móz 20, 13) Az Újszövetség pedig hozzáteszi, hogy a latroknak nincs helyük Isten országában sem, hanem: „Az útálatosoknak … része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, ami a második halál.” (Jel. 21, 8)

Kérdés tehát, hogy bibliai vagy neofasiszta alapon ellenezzük a latrok felvonulását, azonban általánosítani nem lehet. A latorság elutasítását általában a neofasizmusnak tulajdonítani butaság vagy rosszindulat. Ha pedig egy történészről, az Antifasiszta Liga alapítójáról van szó, az előbbi kizárt.

Pázmány Attila, Tamáshida