Nemzetünk kollektív tudata

Nemzetünk kollektív tudata
Nagyvárad- A Magyar Kultúra Napján, születési évfordulója alkalmából a Máltai Segélyszolgálat váradi fiókjának és a várad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Széchényi Zsigmond emléktábláját.

 

Sajnos az időjárás nem kedvezett az emlékezőknek, így zuhogó esőben került sor kedd délután a koszorúzásra annál az emléktáblánál, melyet néhány évvel ezelőtt dr. Földes Béla, a Romániai Máltai Segélyszolgálat váradi munkapontjának képviselőjének kezdeményezésére helyeztek el annak a háznak a falán, ahol 1898. január 23-án megszületett Széchényi Zsigmond író, vadász, a természet szerelmese.

Kollektív tudat

Az ünneplőket Constantinescu Edit, az RMDSZ várad-réti körzetének elnöke köszöntötte. Ezután dr. Földes Béla kifejtette: annak idején, amikor megtalálták a házat, ahol született a Széchényi-dinasztia egyik jeles alakja, még nem tudták, nyílik-e mód majd arra, hogy ezt egy emlékhellyé alakítsák. Szerencsére sikerült, tudván azt, hogy egy nemzet kollektív tudata az emlékekből és a tapasztalatok gyűjteményeiből tevődik össze.

Úgy fogalmazott: egy nemzet identitása nem létezhetne a nemzet kollektív tudata nélkül, ennek az ápolása pedig a nemzet tagjainak az identitását erősíti. A Magyar Kultúra Napja egy alkalom arra, hogy ezt a kollektív tudatot az emlékezések révén erősítsük és ezzel akarva-akaratlanul, de biztos hogy hozzájárulunk a kisebbségi helyzetben is megmaradt identitástudatunk erősítéséhez és tulajdonképpen fenntartásához. A réti RMDSZ-szervezet tehát a körzet kollektív tudata lévén járul hozzá ehhez ezzel a szerény, de nem jelentéktelen koszorúzással, mely remélhetően az elkövetkezendő években is folytatódni fog.

Ciucur Losonczi Antonius