Nemzetközi sakkverseny Érmihályfalván

Akt.:
Nemzetközi sakkverseny Érmihályfalván
Négy Bihar és öt Hajdú-Bihar megyei település képviseltette magát a szombaton Érmihályfalván rendezett sakkversenyen. Gyerek, felnőtt és csapatok kategóriákban hirdettek eredményt.

A helyi sakkozók már évek óta rendeznek az elhunyt sporttársaik emlékének ajánlva versenyt, melyen általában azoknak a településeknek a sakkozói ülnek asztalhoz, akik maguk is vendégül látják egy esztendő folyamán az érmihályfalviakat. Ennek megfelelően ismerősként köszönthették egymást a szombaton tartott verseny résztvevői, akik Nagyváradról, Monospetriből és Székelyhídról, illetve Nyíracsádról, Nagyrábéról, Nyíradonyból, Hajdúsámsonból és Hosszúpályiból érkeztek a kultúrházba. A házigazdák nevében Kovács István főszervező köszöntötte a 38 felnőtt és 11 gyerek sakkozót, majd Nyakó József polgármester dicsérte a helyi sakkozók szorgosságát, aminek eredményeként “szakosztály lettek” a helyi Unirea sportklub részeként. Hozzátette: távolabbról nézve egy polgármester is hasonlatos a sakkozókhoz, hiszen mindig a megfelelő lépést keresi és igyekszik több lépéssel előre tervezni.

Svájci rendszer

A szombati lépéseknél maradva, a Mikepércsről érkezett Szilágyi Tibor mint versenybíró tartott eligazítást: 9 fordulós, svájci rendszerű versenyre került sor, 2X15 perces játékidőkkel, kitért a szabálytalan lépések és a szabályos sáncolás részleteire is. Közben megejtették az első sorsolást (később a partik nyerteseit illetve veszteseit sorsolták mindig össze), majd indulhattak a bábuk. Kora délután ebédszünetet tartottak, majd az utolsó parti végeztével eredményt is hirdettek. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a legidősebb sakkozónak járó emléket a hajdúsámsoni Kocsis Imre, a legfiatalabbét a székelyhídi Luca Petrescu kapja. A szervezőknek segédkezve az önkormányzat nevében Chis Gheorghe tanácsos a következőknek adhatta át a díjakat:
Gyerekek: 1. Braun Dávid (8,5 pont, Székelyhíd); 2. Puscas Eli Madian (8 pont, Nagyvárad); 3. Nagy Ákos (7,5 pont, Székelyhíd).
Gyerekek csapatversenye: 1. Székelyhíd (19,5 pont); 2. Nagyvárad (14 pont); 3. Érmihályfalva (12 pont).
Felnőttek: 1. Cser István (8 pont, Székelyhíd); 2. Herczeg László (7 pont, Nagyrábé); 3. Kerti János (6,5 pont, Nyíracsád).
Felnőttek csapatversenye: 1. Nyíracsád (19 pont); 2. Nagyrábé (18,5 pont); 3. Székelyhíd I. (17.5 pont).

Rencz Csaba