Nemzetközi néptánc turné Margittán

Szabadtéren próbáltak a török táncosok
Szabadtéren próbáltak a török táncosok
Nyolcadik alkalommal rendezték meg Margittán a néptánc turnét, melynek külföldi résztvevői is voltak, a törökországi Hasad, a Szegedi Néptáncegyüttes és az apátfalvai Motolla néptáncegyüttesek személyében.

Rajtuk kívül a nagyszalontai Toldi, a mezőtelegdi Pacsirták és természetesen a házigazdák, a margittai Gyöngyvetők vettek részt a találkozón. Egy – egy település több csapatot is felsorakoztatott: nagyok, középső csoport, kicsik. Így volt ez a margittai Gyöngyvetők esetében is. A főszervező és a turné mozgatórugója, mint az eddigi években is, Deák Andrea tanítónő, néptánc oktató volt, aki idén hathatós segítséget kapott a magyar iskola igazgatójától, Nagy Gabriellától.

Ismerkedés

A háromnapos turné pénteken kezdődött, amikor a margittaiak a nagyváradiakkal közösen fogadták a török és a magyarországi küldötteket Nagyváradon, a Megyeházában. Margittáról Deák Andrea, Nagy Gabriella és Fügedi Anikó volt jelen. Utóbbi a tolmácsolást (angol – magyar – román) is magára vállalta. A megye részéről Szabó Ödön ügyvezető elnök és Kéry Hajnal főtanfelügyelő – helyettes fogadta a küldöttséget. Szimbolikus, a városaikra jellemző ajándékokat adtak át egymásnak, majd városnézéssel zárult a fogadás. Ezt követően a török küldöttség Margittára utazott, ahol nagyon kedves fogadtatásban részesültek. A margittai diákok a magyar iskolában szüleikkel együtt várták az érkezőket, akiket családoknál szállásoltak el. Előtte azonban a magyar iskolában egy nagyszerű spontán buli alakult ki, ahol mindenki jól érezte magát. A szendvicseket és a süteményeket a margittai gyerekek szülei hozták. Az ebédet a gyerekek számára, a Pro Folk Társaság megrendelésére a magyar iskola biztosította. A reggelit és vacsorát az elszállásolók vállalták magukra.

Hagyomány

Szombaton délben a város képviselői polgármesteri hivatal konferenciatermében fogadták a török küldöttséget, melynek vezetője Orhan Yazici, a néptánc oktatók igazgatója volt. A fogadáson jelen volt Cseke Attila szenátor is, aki köszöntötte a küldöttséget és kifejtette elismerését a szervezők irányába. Reményét fejezte ki aziránt, hogy a kölcsönös látogatás hagyománnyá növi ki magát. Pocsaly Zoltán polgármester, egyéb teendői miatt nem lehetet jelen, ezért tanácsadója Porszner Sarolta adta át üdvözletét és elismerését. Az RMDSZ szervezet nevében Árkosi Antal elnök köszöntötte a vendégeket és a jelenlévőket. Deák Andrea beszédében újra köszönetet mondott néhai Nagy Albertnek (Berci bácsi), aki nélkül ez a mozgalom nem fejlődött volna ilyen magas szintre. Itt sem maradt el a szimbolikus ajándékok átadása.

Gálaműsor

A néptánc turné fénypontja szombat esti gálaműsor volt, melyre a művelődési házban került sor. A táncosok majdnem teltház előtt mutatták be legújabb táncrendjeiket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szabó Ödön ügyvezető elnök. Mint mondta: „Jó azt látni, hogy évről – évre fejlődik a mozgalom, a gyerekek egyre ügyesebbek és egyre pontosabban, biztosabban járják a magyar néptáncot, amit mindannyian csodálattal nézünk”. Jelen volt továbbá Szabó József ügyvezető alelnök is. A nyitányt a Gyöngyvetők legkisebbjei adták, akiknek van még mit tanulniuk, de akaratuk és gyermekes bájuk nagy sikert aratott, vastapsot vonva maga után. A gála után a törökországi vendégek meghívták a margittai néptáncosokat a törökországi gyermekfesztiválra. Este az ünnepi vacsorán aláírták a hivatalos partnerségi szerződést. Másnap, vasárnap meglátogatták a város nevezetességeit, majd Nagyszalontára utaztak, ahol szintén volt egy táncbemutató. Természetesen a margittaiak is felléptek. A jó hangulatú, színvonalas találkozó mindenkinek hasznára vált, a közönségnek pedig nagyszerű élményt biztosított. A margittai néptáncosok így, akárcsak a tanulmányi versenyeken nagyszerűen szereplő eminens tanulók, öregbítik a város hírnevét hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Szőke Ferenc