Nemzetközi Gyermek Filmfesztivál

Nemzetközi Gyermek Filmfesztivál
„Dream- Fest Slatina 2013” címen szervezett 3. Nemzetközi Filmfesztivál június 19.- 25. közötti időszakban zajlott le Slatinán. A gyermekek számára szervezett filmfesztivál főcélja: a gyermekek filmművészeti képzése, kreativitásuk fejlesztése, a különböző kultúrák megismerése.

Mihai Orăşanu alapfoglalkozása hangmérnök, a Bukaresti Színház és Filmművészeti Akadémia tanára és az MDV audió Stúdió tulajdonosa. Slatinai élményeiről kérdeztem, tudván azt, hogy filmezte a nemzetközi rendezvényt. Slatináról érkezett a Medgyesi Közép- Európai Filmfesztiválra.

– A fesztivál sajátossága, 300 gyermeket hívtak meg hazánkból, és a világ különböző országaiból. A levetített filmek legnagyobb részét fiatalok készítik el, ami nem jelenti azt, hogy a fesztivál alatt nem lehetne egészestés filmet nézni. A külföldi gyerek-csoportok és a tanárkísérők ebben az évben 11 országból jöttek. Szerbiából, Olaszországból, Hollandiából, Görögországból, Németországból, Moldáviából és Ukrajnából, Romániából, Ausztriából, Törökországból, Belgiumból érkeztek. Mindenik vendég-csoport a maga környezetének verseit, dalait és táncait mutatja be.

A fesztivál programjában filmvetítések, a gyermek számára alkotóműhelyek működtetése, interaktív versenyek szervezése szerepel. A versenyfilmek programjában 11 ország 14 filmje szerepel, méretkezik meg a fesztivál trófeáért.

A zsűrizés sajátossága, hogy a felnőtt zsűri és a gyermekek zsűrije (300 gyermek) értékeli a filmeket. Mint kiderült, a 2 zsűri közötti különbség jóformán elhanyagolható.

A Slatinai filmszínház termében mutatták be a filmeket, melyet a városháza a legmodernebb kivetítő és hangosító felszereléssel látott el. Az ifjak maguk tervezik a fesztivál plakátját, mellyel a következő évi találkozót fogják bemutatni, mivel a díszvendégek, a meghívottak, a szakmájuk kiválóságai tudnak érdekes, vonzó, fiatal agyat is megmozgató ötleteket adni.

Ennek is köszönhető ez a jegyzet, mellyel azt szeretném elérni, hogy a civil szervezetek érezzék, milyen nagy lehetőségek vannak arra, hogy pályázva, az ifjúság számára vonzó megnyilvánulási lehetőséget tudjanak teremteni.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,