Nemzetközi fotófesztivál

Nemzetközi fotófesztivál
A Szathmári Pap Károly tiszteletére szervezett második nemzetközi fotófesztivál keretén belül zajlik majd a magyar, illetve a román kultúra napja alkalmából szervezett, immár hagyományos nemzetközi fotószalon nagyváradi megnyitója.

A világ különböző részein élő magyar és román fotóművészek munkáiból szervezett fotószalon, melynek egyik szervezője a nagyváradi Tavirózsa fotóklub, Szegeden, Kolozsváron, majd Nagyváradon nyílik meg.

A szegedi megnyitó pénteken 17 órától lesz, ezt a budapesti Román Művelődési Intézettel közösen szervezik meg, Gabriela Matei igazgató részvételével, a szegedi filiálé székhelyén. A kolozsvári megnyitó a Stars fotóklub székhelyén lesz kedden, január 21-én 18 órától, ezen Horváth Anna alpolgármester, valamint Magdó János kolozsvári magyar konzul vesz majd rész. A harmadik megnyitó Nagyváradon, az Euro Foto Art székhelyén zajlik január 24-én, pénteken 11 órától. Tóth István fotóművész, az Euro foto Art egyesület és a Tavirózsa fotóklub elnöke, valamint a nemzetközi fesztivál igazgatója mindhárom megnyitón részt fog venni.

A megnyitók keretén belül zajlik majd a díjkiosztás is. Első díjat ért el Valentina Stan és Márkus Adrian hazai fotóművész, a második díjat a magyarországi Greguss László, valamint a hazai Adela Lia Rusu kapta, a harmadik díjat pedig Valentina Stan és Cătălin Fudulu hazai művészeknek ítélte a zsűri.

A VIII. alkalommal megszervezett nemzetközi fotószalonra 341 színes és fekete-fehér kép érkezett uniós városokról. A nemzetközi zsűri 101 alkotást választott ki, ezek tizenhét országban készültek.