Nemzetközi fotófesztivál nyílt

Nemzetközi fotófesztivál nyílt
Nagyvárad- Péntek délben az Euro Foto Art Galériában megnyitották a Szatmári Pap Károlyról elnevezett nemzetközi fotográfiai fesztivált. Íme a részletek.

A fesztivál nyitótárlatát a jekatyinburgi Cetverg Fotóklub 11 tagjának alkotásaiból állították össze úgy, hogy más kiállításoktól eltérően a képek témája kapcsolódik egymáshoz. A vernisszázson Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület és a váradi Tavirózsa Fotóklub elnöke felidézte, hogy az országos egyesület elnökként négy évvel ezelőtt ő kezdeményezte, hogy január legyen a Romániai Fotóművészet Hónapja, azonban a jelenlegi vezetés ezt az ötletet nem támogatta, ezért úgy döntött, hogy ehelyett, illetve ennek alternatívájaként útjára indítja a Szatmári Pap Károly fotóriporterről, haditudósítóról elnevezett nemzetközi fotográfiai fesztivált partnerségben a Bihar Megyei Hagyományos Kultúrát Népszerűsítő Központtal, illetve a Megyei Könyvtárral. A fotóművész ugyanakkor köszönetet mondott két munkatársának, Gardó Zoltánnak és Gardó Bernadettnek a szervezésben nyújtott segítségért, és bejelentette, hogy hamarosan három nyelvű honlap fog tájékoztatni a fotóklub keretében, illetve a galériában zajló eseményekről.

Kozákok

Az ünnepségen röviden felszólalt Ioan Moldovan, a Familia folyóirat igazgatója, Ligia Mirişan könyvtárigazgató, Radu Pavel, a kulturális központ vezetője, valamint Szűcs László költő, a Várad folyóirat főszerkesztője. Közreműködött Ariadna Mircescu fuvolaművész. A január 24-ig, hétköznapokon 8-19 óra között díjmentesen megtekinthető kiállítás képei közül figyelmet érdemel a Kozákok és a Nagy nép elnevezésű sorozat.

Ciucur Losonczi Antonius