Nemzetközi nyári iskola a Nagyváradi Egyetemen

Nagyvárad – A Nemzetközi ETASM/MSPAS Nyári Iskola immár a 14. kéthetes nyári szessziója zajlik Nagyváradon a Bukaresti Politechnikai Egyetem porofesszorának Vasile Buzoianunak a szervezésében és a Nagyváradi Egyetem Elektromérnöki és Információtechnológiai Karának közreműködésével, tudtuk meg dr. Gavra Cristiantól a Nagyváradi Egyetem Elektromérnöki Karának fiatal előadótanárától, az egyetem prodékánjától.

A nyári iskolában tudományos előadások hangzanak el, gyakorlati munkákat mutatnak be és kutatói tevékenységükről beszélnek az Egyesült Államokból, Franciaország, Olaszországból meghívott profeszorok és kutatók: Brian Martin, Livio Mappeli (CERN-Génua) Neil Devis (Bristoli Egyetem), Daniel Foty (USA), Mihaela Ilie (IFN Róma), Vasile Buzoianu (Politechnica Bukarest). A rendezvényen a Nagyváradi Egyetem diákjain kívül bukaresti, kolozsvári, temesvári diákok is részt vesznek.

Bemutatásra kerül a CERN intézetben folytatott Atlas LHC kisérlet, a Distribuited Computation elnevezésű kisérlet, szó lesz a digitális jelek gyakorlati feldolgozásáról Taxas Instruments hardwarral, a MOS integrált áramkörökről és egyebekről. A romániai egyetemisták és a Nagyváradi Egyetem Tanárai ingyen vehetnek részt az előadásokon.