Nemzetiségi és kisebbségi jogok Európában

Nemzetiségi és kisebbségi jogok Európában
Nagyvárad – A Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében hétfő délután Kádár József jogász tartott előadást az Ady Endre Középiskola dísztermében, Nemzetiségi és kisebbségi jogok Európában- elmélet és joggyakorlat címmel.

Előadása kezdetén Kádár József jogász leszögezte: a nemzetközi jogban nem létezik konkrét meghatározása a nemzetiségi és kisebbségi jogoknak, ezek az úgynevezett szabadságjogok kategóriájába tartóznak. Az alapjogokat a Polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmányának huszonhetedik cikkelye garantálja. Ennek értelmében például semmilyen állam sem írhatja elő, hogy a polgárai egymás között milyen nyelven beszéljenek, és a névhez való jog sem sérülhet a kisebbségben élő személyek esetében. Ugyanígy biztosítani kell a kisebbségi nyelvhasználatot a médiában, a magánoktatásban, a vallásos szertartásokon és a magángazdaságokban, vagyis mindig fenn kell frekvenciákat a kisebbségek számára, a vallási és nemzeti kisebbségek egyaránt működtethetnek tanintézményeket, és garantálni kell, hogy az istentiszteleteket, illetve miséket az illető népcsoport nyelvén lehessen megtartani.

Álljunk ki jogainkért

A hivatalos ügyintézésben Kádár József szerint a kettős mérce érvényesül: egyes országokban az erre vonatkozó nemzetközi ajánlásokat alkalmazzák, míg más államokban nem tekintik általános érvényűnek ezeket, s csupán annyi jogot biztosítanak a kisebbségeknek, amelyet ezek kiharcoltak maguknak. Ennek kapcsán a jogász többször is arra hívta fel a figyelmet:  fontos, hogy ki merjünk állni a jogainkért, mert másképp nem érhetünk el eredményeket. “Aki nem áll ki a jogaiért, annak nincs is igaza”,  vélekedett. Az érdekes és tartalmas előadásban szó esett még a korábban említett egységokmány 26. paragrafusáról is, melynek értelmében a kisebbségben élő személyektől nem vonható meg az állampolgárság, az Európai Unió jogrendszeréről, a Regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájáról, valamint a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményről is.

 

Ciucur L. Antonius

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Szent László király emlékezete

  • Megkezdődött a Festum Varadinum