Nemzetiségek találkoztak egymással Nagyváradon

Nemzetiségek találkoztak egymással Nagyváradon
Pénteken a Német Demokrata Fórum immár negyedik alkalommal szervezte meg Váradon a nemzetiségek találkozóját. Kerekasztal-beszélgetés is volt, és különféle produkciók zajlottak.

Az összetartozás ereje a sokféleségben rejlik mottóval pénteken a Német Demokrata Fórum egy projekt keretében immár negyedik alkalommal szervezte meg a Nemzetiségek találkozóját annak apropóján, hogy május 18-án van a Nemzetiségek napja, és azzal a céllal, hogy a meghívottak jobban megértsék egymást, megismerjék egymás hitvallását, hagyományait, szokásait és kultúráját.

A program délután egy probléma-felvető kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az NDF székhelyén, melyen Mircea Mălan alpolgármester és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes is részt vettek, a szlovák, a roma és a zsidó közösségek képviselői azonban különböző okok miatt nem tudtak jelen lenni.

A tanácskozáson főleg tanügyi gondokról esett szó. Helene Vodă NDF-elnök jelezte, hogy a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceumnak nincsen tornaterme, és a délutáni foglalkozások iránt sem mutatkozik túl nagy érdeklődés a tanárok és a diákok részéről. Meglátásában ugyanakkor jó lenne, ha szorosabb volna az együttműködés az iskola és az óvoda között, egyetemistákat is be lehetne vonni ennek elérése érdekében. Megjegyezte azt is, hogy sokat köszönhetnek a németországi támogatóiknak, azonban nem tudni miért, inkább Temesvárra, Szatmárra és Aradra irányul a hivatalos figyelem, a beruházók is inkább ezekben a városokban fektetik be a pénzüket. Emellett szükség lenne egy raktárhelyiségre is, mely könnyen megközelíthető, hiszen a közel 300 váradi NDF-tag többsége idős, és az ő szempontjukból fontos lenne, hogy ez a csarnok könnyen megközelíthető legyen.

Produkciók

A tanácskozáson szó esett még a romák és a szlovákok helyzetéről is, majd a résztvevők a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermébe vonultak, ahol felléptek a különböző nemzetiségek csoportjai. Az eseményre meghívták a Friedrich Schiller Német Elméleti Líceum második és negyedik osztályos tanulóit, a borsi Galagonya néptánccsoportot, a Zsidó Hitközség énekkarát, a 46. számú óvodát, a sólyomkővári szlovák közösséget, a Csóré Roma Alapítványt, valamint az újpalotai és a feketeerdői németeket, illetve az NDF Enzian és Regenbogen tánccsoportjait.

Ciucur Losonczi Antonius