Nemzeti támogatás a vállakozói szellem elmélyítésére a fiatalok körében, és a támogatás elnyerésének elősegítése

A Kis– és Középvállalkozások, Kereskedelem, Turizmus és Szabad Foglalkozások Minisztériumának 793–as számú rendelete, amely a Monitorul Oficial július 7–i, 508–as számában jelent meg, arról rendelkezik, hogy a megjelenéstől számított tíz munkanapon belül beindul az a nemzeti támogatási program, amely fiatalok számára készült azzal a céllal, hogy elsajátítsák, miként juthatnak ehhez a támogatáshoz, és hogy elmélyítsék vállalkozási ismereteiket.

Magyarán: a program a fiataloknak gazdasági szereplővé vállásában kíván vissza nem térítendő állami támogatást nyújtani. A támogatásra magánszemélyek, gazdasági működési engedéllyel rendelkező magánszemélyek, magáncégek, családi vállalkozások, illetve a programban megfogalmazott kirtériumoknak eleget tevő kereskedelmi társaságok pályázhatnak.

 

Támogatás

A vissza nem térítendő támogatás a pályázat (TVA nélküli) értékének legtöbb 50 százaléka lehet, de nem több, mint 60 000 lej, a fennmaradó legkevesebb 50 százalék önrész kell legyen. A legjobb üzleti tervet benyújtó pályázatok nyerik el a támogatást. Az önrész bankhitel is lehet, illetve ebben az esetben a bankhitelért a Kis– és Középvállalkozások Hitel–garancia Alapja vállalhat jótállást. A támogatás szellemi és/vagy anyagi aktívumok vásárlására/fedezésére (gépek, áruszállító eszközök, berendezések, szabadalmak, licensz stb.), illetve szolgáltási költségek kifizetésére (működési engedély kiváltása, cégalapítás stb.) fordítható. Az érdekeltek további informácókhoz a szaktárca www.mimmc.ro honlapján, vagy a területi KKV–központ szatmárnémeti, Várdomb utca 4. száma alatti székhelyén (telefonszám: 0261/711241), vagy a nagykárolyi és avasfelsőfalui KKV–irodákban juthatnak hozzá.

Bódi Sándor