Nemzeti megemlékezés Értarcsán

Nemzeti megemlékezés Értarcsán
Bihar megye – Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján a délutáni istentisztelet keretében tartottak megemlékezést vasárnap az értarcsai református templomban.

Kulcsár Árpád  lelkipásztor a Zsoltárok könyve 80. részének 4. verse alapján szólt az egybegyűltekhez: „Óh, Isten, állíts helyre minket, és világoltasd a te orcádat, hogy megszabaduljunk”,hangzott az ige szava a helyi általános iskolások műsora előtt. „Isten az, aki a nemzetet az őt megillető helyére tudja állítani ebben a világban. A szabadságot Jézus Krisztus kivívta mindenki számára, aki az Ő útján akar járni. Az Ő útja a nemzet útja is”, mondta a lelkész. Az igehirdetést követően szép, tartalmas műsor kezdődött. Az iskolások áhítattal szavalták el a szabadságharc éveiben keletkezett buzdító, forradalmi költeményeket, valamint a hálás utókor megemlékező lírai gondolatait.

Korabeli képmásolatok

Felcsendültek a jól ismert forradalmi dalok, valamint a mártír tizenhármak névsora is a nemzeti 12 pont mellett. A színvonalas műsor felkészítésében Kertész Enikő magyartanárnő, és Veres László Zsolt zenetanár jeleskedett. A megemlékezést érdekessé tette a sok szemléltetetőeszköz is, amelyeket a templomban erre az alkalomra helyeztek el a diákok: korabeli képek másolatai, a nemzeti lobogó, korabeli sajtókiadványok részleteiből készült kollázs. Az ünnepi eseményen részt vett a Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának képviseletében a bályoki ünnepségről érkezett Hodgyai Edit tanácsosnő, micskei iskolaigazgató is.