Nemzeti gyásznap Finnországban

Nemzeti gyásznap Finnországban
“Nincs értelme harcolni az emberi fajért, vagy kísérletet tenni megmentésére… csak megölni érdemes” – írta a YouTube fájlmegosztó portálon az ámokfutó, ahova baljós videofelvételek tucatjait töltötte fel az utóbbi hónapokban.

Nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön Finnországban az előző napi iskolai lövöldözés nyolc halálos áldozatára és az elkövetőre emlékezve, aki ámokfutása végén főbe lőtte magát, és a kórházban belehalt sérüléseibe. Az épületeken országszerte félárbocra eresztették a nemzeti zászlót. Délelőtt 10 órakor egy perces csenddel adóztak az áldozatok emlékének, és gyertyákat gyújtottak a tuusulai Jokela középiskola udvarán; a tizenéves ámokfutó ebben az intézményben követte el a mészárlást. Hasonló megemlékezéseket tartottak a tanintézetek és a közintézmények többségében is az egész országot megrázó tragédia áldozatai előtt tisztelegve.

A rendőrség eközben megerősítette, hogy az elkövető a 18 éves Pekka-Eric Auvinen, a gimnázium végzős diákja volt. Az iskolában kiközösítették, diáktársai nem egyszer bántották, csúfolták. Tettének oka egyelőre nem ismert, de a magyarázat megtalálható a világhálón elhelyezett írásaiban és szociális viselkedésében – mondta a nyomozást vezető Tero Haapala rendőr főfelügyelő csütörtöki sajtótájékoztatóján. A mészárláshoz 22-es kaliberű pisztolyt használt, fegyvertartási engedélyét október 19-én kapta meg egy lövészklub tagjaként. Korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel, és “átlagos családból” származott – tette hozzá Haapala.

“Csak megölni érdemes…”

Osztálytársai szerint szokványos fiatal benyomását keltette, de később kiderült, hogy antidepresszánsokat szed pszichés problémái kezelésére. Tanárai arról számoltak be, hogy átlag feletti intelligenciával rendelkezett; fogékony volt a radikális eszmékre, vonzódott aforradalmi, szélsőséges mozgalmakhoz, a történelemből különösen a háborúk érdekelték. Feltehetően ezen tényezők összessége vezetett el a társadalomról alkotott szélsőséges látásmódjához, amelynek blogjában is hangot adott. “Nincs értelme harcolni az emberi fajért, vagy kísérletet tenni megmentésére… csak megölni érdemes” – írta a YouTube fájlmegosztó portálon, ahova baljós videofelvételek tucatjait töltötte fel az utóbbi hónapokban. A tragédia előestéjén felhelyezett felvételen bejelentette, hogy mészárlást fog végrehajtani “az emberi faj szégyenei” ellen.

Az első nyomok arra utalnak, hogy a gyilkosnak egyetlen világos célpontja volt, az iskola igazgatónője, akivel szinte azonnal végzett, míg másik hét áldozatát – hat diákot és az iskolaorvos asszisztensnőjét – vaktában lőtte le. Szemtanúk elmondása szerint módszeresen vadászott áldozatokra az iskola folyosóin, teremről teremre haladva nyitott tüzet a “forradalom” szót kiabálva. A lövöldözésben további tizenkét személy megsérült, amikor megpróbáltak kimenekülni az iskolából.

Részvétnyilvánítás

Matti Vanhanen finn miniszterelnök szerdán este a kormány nevében részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. “A Jokelában elkövetett lövöldözés mély sebet ejtett biztonságérzetünkön” – jelentette ki, hozzátéve, hogy beforradásához hosszú időre lesz szükség. A tragédia után a kabinet valószínűleg szigorítani fog az enyhe fegyvertartási szabályokon. A kormány úgy döntött: az ország minden oktatási intézményében – a Jokela középiskolát kivéve – csütörtökön is folytatódik a tanítás, hogy az élet, amennyire csak lehetséges, visszatérjen a szokásos kerékvágásba.

Hasonlóan súlyos támadást legutóbb 2002-ben követtek el Finnországban, amikor egy férfi pokolgépet robbantott Helsinki egyik külvárosi bevásárlóközpontjában, hat másik embert rántva magával a halálba. Korábbi hírügynökségi jelentésekkel ellentétben 1989-ben már volt iskolai lövöldözés Finnországban: akkor egy 14 éves tanuló lőtt agyon két felső tagozatos diákot az ország nyugati részén fekvő Raumában.