Nemsokára kész a Sas-palota

Nemsokára kész a Sas-palota
Mármint az újabb felújítása. A belső homlokzatok rehabilitálása és a palota üvegtetőzetének újraépítése zajlik most, és az illetékesek tegnap arról tájékoztattak, e hónap végéig készen lesznek.

Ezt a munkát is a Constructorul Sălardra bízták, az összértéke 6.783.529,93 lej. A szerződésben foglalt munkálatokhoz képest, az utólagos tanulmányok nyomán még kiderült, hogy strukturális beavatkozásra is szükség van, az akkor nemrég kiöntött járófelületen, és például a palota homlokzatán lévő festéseket is alaposabban el kell végezni. Ez utóbbi, azaz a festett részek konzerválása céljából még 17 négyzetméternyi védendő felületet adtak hozzá, azaz összesen 552,86 lett. A Zöldfa utca felőli bejáratnál ugyanis még a homlokzatfelújítás előkészítésekor találtak további festett részeket, az újabb festékréteg alatt – ezt szakértők vizsgálták, és a munka hosszadalmas volt.

Biztonságosabb megoldás

Az is újabb elemként jött közbe, hogy a munkát felügyelő történész javaslatára, a tervező egyetértésével változtattak annak a lépcsőháznak a befedési módján, ahol mostanság a Munkaadók Szövetségének székhelye van. Kezdetben faborítású lett volna, de aztán biztonsági üveggel ellátott fémszerkezet mellett döntöttek. Az ok az, hogy nem tudták, milyen minta alapján készítsék el a faborítást, hogy az a régi állapotokat idézze, és a mostani bérlő ráadásul biztonságosabb megoldást kért. Ez is elkészül e hó végéig. Az eredeti átadási határidő június 30. volt, ám a fentiek miatt július 28-ra változott.

Szeghalmi Örs