Németországi vendégek a városházán

Németországi vendégek a városházán
A németországi Baden-Württemberg tartomány küldöttsége kedden a helyi világi és egyházi vezetőkkel tárgyalt a nagyváradi városháza dísztermében az eddigi és további együttműködésről.

Baden-Württemberg tartomány képviseletében Dr. Reinhart Wolfgangtartományi miniszter, Manfred Menno, a  Munkaadók Katolikus  Mozgalmának (MKM) elnöke jött Nagyváradra, akiket elkísért Maruhn Rolf,Németország temesvári konzulja, illetve az MKM helyi elnöke, NicolaeMorgovan, aki egyben az országos Szakszervezeti Tömb elnöke is.

Köszöntő beszédében Nicolae Morgovan megemlítette, hogy kapcsolatuk 2002-től datálódik, akkor jött létre Nagyváradon is a Munkaadók Katolikus Mozgalmának helyi képviselete. Ennek az egyházi mozgalomnak a tagjai között különféle szakmájú munkavállalókat találunk, amely a családra, a társadalom alappillérére épül. Ez egy nemzetközi mozgalom, amely eddig több mint 45 országban terjed el. Támogatják a munkavállalókat, s ezen belül az asszonyokat. Közös projektekben vesznek rész, és igyekeznek egymás jó tapasztalatait hasznosítani.

Miniszteri köszöntő

Dr Wolfgang Reinhart válaszbeszédében ismertette a 11 millió lakosú Baden-Württemberg tatomány főbb jellemzőit, azt hogy szoros kapcsolatokat építettek ki Romániával, többek között felvállalták a Dunamenti svábok kultúrális támogatását Románián kívül Magyarosrszágon és az egykori Jugoszlávia államaiban is. Több közös vegyesbizottságot hoztak létre a kutatás, a környezetvédelen, a belbiztonság, a mezőgazdaság támogatása érdekében. Örömmel közölte, hogy több mint 880 cég érdekelt a romániai gazdaságban a német befektetők révén. Elismerését fejezte ki a Munkaadók katolikus Mozgalma iránt, majd Nicolae Morgovan elnöknek és Ilie Lintu titkárnak átnyújtotta Baden-Württemberg tartomány parlamentjének érmét.

A házigazdák nevében Petru Filippolgármester és Mircea Ghiteaprefektus köszöntötte a vendégeket, akik Nagyváradról Szebenben, majd a fővárosba igyekeztek.

 

Péter I. Zoltán