Németország: zárva marad kelet-európának

Németország: zárva marad kelet-európának
Németország 2009 után is zárva marad a kelet-közép-európai országok munkavállalói előtt – legalábbis sajtójelentések szerint erre készül Európa vezető gazdasági hatalmát irányító nagykoalíciós kormány.

A német munkaügyi tárca szerint végleges döntés csak jövő tavasszal születik. CDU-s és SPD-s körökből származó értesülések szerint azonban lényegében eldőlt, hogy a németországi munkaerőpiacot 2009 helyett csak 2011-ben nyitják meg az EU-hoz 2004 óta csatlakozott új tagállamok számára. A keresztény pártok és a szociáldemokraták nagykoalíciós szerződésében benne foglaltatik, hogy az Angela Merkel (CDU) vezette kormány a 2011-ig szóló, a munkaerőpiacát védeni hivatott hétéves átmeneti időszak maximális kihasználására fog törekedni.

Mégsem jó?

A szövetségi köztársaságban ugyan folyamatosan csökken a munkanélküliség, de Olaf Scholz (SPD) munkaügyi miniszter a kétéves meghosszabbítására törekszik azzal érvelve, hogy még mindig jóval több, mint hárommillió felett van a német állástalanok száma.Ezzel szemben a kölni IW gazdaságkutató intézet azt közölte: számításaik szerint a német gazdaság éves szinten legalább 18,5 milliárd euró értéket nem termel meg a szakképzett munkaerő hiánya miatt. Németországban elsősorban jól képzett mérnökökből, technikusokból és informatikai szakemberekből mutatkozik egyre nagyobb hiány. Mindezért az IW – a bérköltségekhez kötődő magas adó- és járulékfizetési kötelezettségek mellett – elsősorban a restriktív német bevándorlási politikát teszi felelőssé.