Németh Zsolt: a román kormányfő valamit félreért

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára
Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára
Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Victor Ponta román miniszterelnök “valamit félreért”, amikor a székely zászló-használat ügyével összefüggésben úgy nyilatkozik, Románia nem tűri el, hogy kioktassák.

 

Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit – hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló “zászlóháború” ellen emelt szót, és azt kérte a román kormánytól, hogy szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

Victor Ponta szavaira reagálva Németh Zsolt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióülésének helyszínén újságíróknak azt mondta: a román miniszterelnök valamit félreért. “Európában amit a törvény nem tilt, azt lehet. Romániában nem tiltja semmilyen törvény a székely zászló használatát. Ilyen értelemben az európai normákat, a jogállami normákat – attól függetlenül, hogy a román miniszterelnök mit tűr és mit nem – biztosítani kell” – nyilatkozta.

Az államtitkár szólt arról is, nagyon örül annak, hogy Romániában most már jobban odafigyelnek a székely zászló ügyére. Ez volt a szándéka a budafoki önkormányzatnak is, amikor úgy döntött, kitűzi a székely zászlót, és kezdeményezi, hogy más helyhatóságok is így tegyenek – fűzte hozzá.

A székelyeknek joguk van ahhoz, hogy használják a székely zászlót – mondta Németh Zsolt, aki bízik abban, hogy a román kormány megérti, ezt lehetővé kell tenni, biztosítani kell a feltételeket.

Megerősítette: Magyarország támogatja a székelyeket ebben az erőfeszítésükben, hiszen a székelyek is magyarok, ugyanakkor a problémát Romániának kell megoldania.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, “szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi”.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .