Németh Zsolt: a működőképes schengeni övezet érdekében meg kell védeni a külső határokat

Németh Zsolt: a működőképes schengeni övezet érdekében meg kell védeni a külső határokat
A működőképes schengeni övezet érdekében meg kell védeni Európa külső határait – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteken Kolozsváron.

Az erdélyi városban megkezdődött a 2. V4+ visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencia, amelyet a Fidelitas és az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) szervez. A vasárnapig tartó konferencián a visegrádi országok, valamint Románia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna Európai Néppárthoz kötődő ifjúsági szervezeteinek több mint száz képviselője vesz részt. A találkozó fő témája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése.
A szervezők által kiadott közlemény szerint Németh Zsolt a konferencián elmondta, hogy erős Közép-Európát szeretnének, és mindenkinek fontos, hogy a térség közösségként és külön alkotórészekként is erős legyen. Üdvözölte a Fidelitas és a Miért kezdeményezését, hogy a közép-európai együttműködést az ifjúsági szervezetek szintjén is igyekeznek építeni.
A külügyi bizottság elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva kiváló ötletnek nevezte, hogy a szervezők Kolozsvárt választották a konferencia helyszínéül, mert a visegrádi országok és Románia között ki kell alakulnia egy szorosabb együttműködésnek, és ebben fontos szerepük van a magyaroknak, ők kötik össze ugyanis a visegrádi térséget és Romániát – mondta.
Rámutatott: Közép-Európának hivatása van Európában, hiszen olyan értékeket vall, mint a multikulturalitás, a kisebbségek tisztelete, a hagyományok vállalása, a keresztény Európa gondolata. “Bízom benne, hogy a régió képes lesz ezt a szemléletmódot Európában megjeleníteni és érvényesíteni” – mondta Németh Zsolt.
Kifejtette, hogy a tusnádfürdői Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a Fidesznek és a magyar nemzetpolitikának olyan intézményi kerete, amely kialakította a Közép-Európáról való gondolkodás hangsúlyait az említett értékek mentén. Ezért ami Kolozsváron történik szoros kapcsolatban van Tusványossal – magyarázta. Hozzátette: a Fidelitasszal megállapodtak, hogy a következő Tusványoson visegrádi tematikájú sátrat fognak működtetni.
A konferencia résztvevőit Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is üdvözölte. Kiemelte, hogy az erdélyi város az idén az Európa Ifjúsági Fővárosa cím birtokosa, közel százezer egyetemista otthona, ami biztosítja a település gazdasági, kulturális és tudományos fejlődését.
Böröcz László, a Fidelitas elnöke a konferencia nyitónapján úgy fogalmazott, hogy a résztvevő ifjúsági szervezeteket összekötő baráti kapcsolatok sikeres és egységes közép-európai együttműködést vetítenek elő. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevő fiatalok közül sokan, néhány év múlva saját hazájukban fontos szerepet vállalnak majd a közéletben.
Antal Lóránt, a Miért elnöke kiemelte, a konferencia fontos lépés afelé, hogy valós együttműködés alakuljon ki a közép-európai országok között.