ERDON Országos hírek

2007.11.13. 16:46

Magyar-román katasztrófavédelmi összefogás

<p>Az országhatárokon átterjedő katasztrófavédelmi munkáról tárgyaltak a magyar és a román katasztrófavédelmi szakemberek kedden Budapesten. Az ülésen szó volt egyebek mellett arról a közös, árvizi és ipari-baleseti nemzetközi gyakorlatról, amire Magyarország és Románia félmillió eurót nyert egy uniós pályázaton.</p>

A gyakorlatra már hat másik ország is jelentkezett, hogy részt venne benne a csapataival. A gyakorlat célja, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek a szekemberek egymás felkészültségéről, felszereléseiről, hogy éles helyzetben akadálytalanul együtt tudjanak működni. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy öt éve, egy kormányok közötti döntés alapján működik együtt a magyar és a román katasztrófavédelem. A legfontosabb, hogy a közös határ mentén, főleg az árvízi védekezés és az iparibalesetek tekintetében szorosan együtt tudjon dolgozni a két ország. Ennek érdekében már működik a határ menti tűzoltók és katasztrófavédelmi parancsnokságok között egy jelzőrendszer, amelyen keresztül kölcsönösen értesítik egymást a különböző veszélyhelyzetekről. A keddi megbeszélésen Vladimir Secarával, a román kataszrófavédelem panacsnokával főként ezek, vagyis a határmenti együttműködések áttekintése volt a téma. A másik fontos megbeszélni való az volt, hogy a jövő évi közös gyakorlaton - erre uniós forrásból nyertek pénzt - melyik feladatnak ki lesz a felelőse.

Az uniós pályázat elnyeréséről - ennek Magyaroroszág lesz a felelőse - informális úton kapott egyelőre tájékoztatást az Országos KIatasztrófavédelmi Főigazgatóság. Decemberben a feladatok végrehajtásáról a román szakemberekkel tárgyalnak, januárban pedig uniós szakértő erkezik az OKF-hez, ellenőrizni a gyakorlat tervezési fázisát. Az uniós nagypályázaton nyert pénzért egy határmenti, természeti és civilizációs katasztrófát modellező gyakorlatot kell végrehajtani. A gyakorlatban egy árvízi helyzetet fognak szimulálni, amivel egyidőben az elöntött létesítmények miatt különböző ipari balesetek is történnek a határ mindkét oldalán. Konkrét, pontos beavatkozásokat kell végrehajtani az árvízi védekezés, életmentés, a lakosság kitelepítése és elhelyezése, valamint műszaki mentések területén - mondta Tatár Attila.

Hat másik ország is jelentkezett már, jelezve részvételi szándékát. A cél, hogy egy közös akción keresztül megismerni egymás szakembereit, a felkészültségüket és a felszereltségüket. Valamint hogy éles helyzetben tökéletesen tudjanak együttműködni az országok katazstrófavédelmi és tűzoltó csapatai. A pályázat elnyeréséről - a gyakorlatra félmillió eurót kanak a szervezetek - a jövő héten hivatalos tájékoztatást is kapnak az érintett szervezetek az Uniótól. a gyakorlatot 2008 szeptember második felében fogják megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!