Német nyelvű képzés a Matematika és Informatika Karon

Német nyelvű képzés a Matematika és Informatika Karon
A Babeş- Bolyai Tudományegyetem vezetősége szerződést írt alá a MHP Consulting Románia SRL, a Porsche AG és az EBS Románia nagy vállalatok megbízott képviselőivel, akik több éves támogatást nyújtanak az egyetem német vonalának. A Matematika és Informatika Karon német tannyelvű alapképzési programra vonatkozó szerződést írtak alá.

Maga a szerződés az egyetem számára rendkívül fontos, mert közelebb viszi egy nagyon régi törekvéshez, hogy minél jobb helyet foglaljon el a világ egyetemeinek sorában. A cél, hogy a BBTE kerüljön be a világ 300 legjobb egyeteme közé.

A szerződés ünnepélyes aláírása alkalmával jelen voltak: Ion Aurel Pop akadémikus, a Babeş- Bolyai Tudományegyetem rektora, dr. Rudolf Gräf, rektor-helyettes, a német vonal vezetője, dr. Adrian Petruşel, a Matematika és Informatika kar dékánja.

A cégek részéről jelen voltak: Daniel Metz, CEO EBS Romania vezérigazgatója, dr. Oliver Oswald informatikus, a MHP – a Porsche cég részéről, Bernd Hörmann, MHP Consulting Romania cég igazgatója.

A képzési program finanszírozására előirányzott keret összeget kizárólag a német tannyelvű alapképzésben résztvevő hallgatók támogatására és tudományos tevékenységekre használhatják fel. A 2014-2015-ös tanévben 30 helyet hirdetnek meg. A képzési program a német nyelvet jól ismerő, érettségi diplomával rendelkező fiataloknak szól. A német nyelvű képzési kínálat eredményeként, a hallgatók a minőségi szakmai képzéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a kiváló szakemberektől. A végzősök számára sikeres karrier lehetőségek nyílnak a támogató partner cégeknél, az IT szektorban működő egyéb vállalatoknál, a bankszektorban, biztosító társaságoknál, műszaki intézeteknél, a felsőoktatásban.

A szerződés hozamánál fogva kihathat az egyetem javára. Az Informatika karnak feltétlenül figyelnie kell azokra a lehetőségekre, melyek a mai világban lehetővé teszik a szellemi és anyagi bővülést is. Tudott dolog, hogy az egyetem kapcsolatainak bővülésével a diákok is élhetnek. Külföldi ösztöndíjak elnyerése sorsokat határozhat meg.

Ennek a szerződésnek a keretében szinte természetes, hogy a német vonal még jobban felértékelődhet.

Megemlítődött, hogy a Matematika és az Informatika kar, nemzetközi szinten, az egyetemek élvonalában található. Bele tartozik az első 300-ba, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi mércével mérve is megállja a helyét. Hiszen a Matematika és Informatika kar rangsorban 100- 150 között helyezkedik el.

A BBTE tanári kara, diákjainak kutatómunkája következtében mind több jelzés érkezik feléjük. A MHP-A Porsche Company ezzel tisztában van. Neki német nyelven kiképzett fiatal kutatókra van szüksége. Ilyen szempontból várnak javaslatokat. A beérkezett ötleteket értékelik. Az eredeti ötletet fel lehet használni az autóiparban. Az már egy új modellt jelenthet. De az eredeti ötletek, megfelelő háttérrel, kivitelezhető és főleg kifizetődő tevékenység lehet.

Dr. Rudolf Gräf rektor-helyettes hangsúlyozta: „A romániai munkaerőpiac a reindusztrializációs folyamatok korát éli, a BBTE tudatában van annak pozitív szerepkörnek, amelyet az egyetemek betölthetnek e fontos gazdasági jelenségnek a kontextusában.”

Csomafáy Ferenc