Német – a nagy ötletek nyelve

A német nyelv tanulását hivatott bátorítani az a kiállítás, melyet csütörtökön a nagyváradi Friedrich Schiller iskolában, majd a Német Demokrata Fórum székhelyén mutattak be.

A program a VI.A német tagozatú osztály előadásával kezdődött az iskola sporttermében, majd az esemény díszmeghívottja, Carolin Glatz, a bukaresti német nagykövetség kulturális attaséja szólt németül, majd románul a jelenlévőkhöz. Mint elmondta, a Német – a nagy ötletek nyelve címet viselő kiállítást 2011 óta Románia tíz városában mutatták be. Később arról szólt: Mark Twain amerikai író megpróbált németül megtanulni, s kevés sikerrel járván, megírta az Az a fránya német nyelv című írását, melyben többek között kifejti: a német nyelvet halott nyelvnek kell nyilvánítani, ugyanis csak a halottaknak van annyi idejük, hogy megtanuljanak németül.

Megéri

„Valószínűleg nagyon csalódott lenne, ha megtudná, hogy jelenleg a világ tíz leggyakrabban beszélt nyelve közé tartozik, Európában pedig a legbeszéltebb nyelv a német” – mondta a kulturális attasé. A német nyelv tehát távol áll attól, hogy halott legyen, s a kiállítás éppen azt hivatott megmutatni, hogy ennek a nyelvnek a megtanulása milyen hatással lehet az emberek életére. A kiállítás üzenete a következő: megéri német nyelvet tanulni. „Azt kívánom, hogy ez a kiállítás hozzájáruljon a német nyelv elterjedéséhez, úgy, hogy közben új távlatokat és lehetőségeket biztosítson azoknak, akik beszélik” – tette hozzá Carolin Glatz.

Helene Vodă, a Bihar megyei Német Demokrata Fórum elnöke szólt az egybegyültekhez, majd Theisz Arnold fiatal fórumtag ismertette a német nyelvvel kapcsolatos tapasztalatait, azt, hogy e nyelvismeretnek köszönhetően mennyi tapasztalatot szerzett mind itthon, mind külföldön.

A későbbiekben a jelenlévők megtekintették a kiállítást, mely olyan, részben ismert hazaiak fényképeiből áll, akik megtanultak németül. A képekhez mellékelt pár soros szövegben sajátmaguk vallanak arról, hogy miért tanulták meg ezt a nyelvet és ez milyen hatással volt életükre.

A délután folyamán a kiállítást a Német Demokrata Fórum nagyváradi székhelyén is bemutatták.