Nem zárolhatják a hitelezők a romániai pártok bankszámláit a választási kampányban

Akt.:
Nem zárolhatják a hitelezők a romániai pártok bankszámláit a választási kampányban
Kihirdette a román államfő a pártfinanszírozási törvény módosítását csütörtökön, amellyel megakadályozták az eladósodott romániai pártok kampányszámláinak zárolását.

Az idén választásokra készülő romániai pártok mintegy 12 millió eurós adósságot halmoztak fel az utóbbi években. A tavaly elfogadott új pártfinanszírozási törvény – az átláthatóság jegyében és a korrupció megfékezése érdekében – külön kampányszámlák megnyitására kötelezte őket, egyúttal megtiltotta, hogy választási kampányukat más módon pénzeljék.
Az egymással rivalizáló jobb- és baloldali pártok attól tartottak, hogy a hitelezők a régi vagy új kölcsönökre hivatkozva zárolhatják a számlákat, ezért közös megegyezéssel különleges védelem alá helyezték a kampányszámlákat: az erre vonatkozó törvénymódosítást hirdette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
Az elnök azzal indokolta a civil szervezetek által bírált módosítást, hogy a pártokat a politikai akarat megnyilvánulási formáiként határozza meg az alkotmány, márpedig szerinte torzítaná a választás eredményét és ezáltal a képviseleti demokráciát is veszélyeztetné az, ha az ellenlábasok a kampányszámlák zárolásával akadályozhatnák egy-egy párt politikai tevékenységét a választások előtt.

A tavaly életbe lépett szabályozás szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik Romániában. Az új törvény megszabja a kampányköltségek felső határát is, az állandó választási hatóság pedig csak azoknak a pártoknak a számlákkal igazolt költségeit téríti meg, amelyek megszerezték a voksok legalább 3 százalékát.
A pártok magánszemélyektől és cégektől korlátozott mértékben, szigorú könyvviteli szabályok betartásával fogadhatnak el adományokat. A román parlament által tavaly elfogadott választójogi reform így próbálja megakadályozni a tisztségviselők “megvásárlását” a – lekötelezett politikusok hatalomra segítését üzleti befektetésnek tekintő – szponzorok által.

A helyhatósági választásokat június ötödikére írta ki a kormány, a parlamenti választásokat pedig novemberben vagy december elején rendezik meg Romániában.