Nem vonzó a roncstraktor csereprogram

Bihar megye – A roncsautó csereprogramhoz hasonlóan a Kormány nemrég meghírdette a roncstraktor cserét is, de ez nem olyan vonzó, mint az elmúlt évek traktorvásárlási programja.

A Bihar megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztélsi Igazgatóságtól származó adat szerint megyénkben 9987 traktort tartanak számon, melyek túlnyomó része, 5602 darab, brassói gyártmányú 65 lóerős traktor. Az erőgéppark mintegy 60 százaléka 15 évesnél öregebb, tehát rászorul a cserére.

Sokan örültek is neki, amikor meghallották, hogy egy leadott régi tarktor 170 millió lejt ér, csakhogy lelohadt a lekkesedés, amikor megtudták, hogy ezt nem pénzben kapja a tulajdonos, hanem új tarktor vásárlása esetén ennyivel olcsóbban kapja meg az új gépet. Tekintve, hogy egy traktor átlagban 1 milliárd lejbe kerül,  a leadott régi taraktor miatt kapott árengedmény mellé, még legalább 800 millió lejt kell lepengetnie az új tarktorra vágyónak, az eddigi jelek szerint nem lesz túl nagy tolongás, bár az akció még nem indult be.

A gazdáknak sokkal jobban megfelelt az EU csatlakozás előtti kormányprogram, amikor 45-55 százalékos kormánytámogatással vásárolhattak új román gyártmányú traktort. Még így is általában csak a tehetősebbek mertek rá vállalkozni, mert az 50 százalékos árkülönbözet is igencsak megterhelte egy mezőgazdasági termelő kasszáját az akkori terményárak mellett. A terményárak reálértéke pedig máig nem sokat emelkedett.

Albert Ferenc