Nem vonhatják vissza az engedélyt

Nem vonhatják vissza az engedélyt
Ezen a héten is ellenőrzéseket végzett a Bihar megyei Környezetvédelmi Őrség mind az ősi disznóhizlaldánál, mind a palotai farmoknál, de nem találtak semmi szabálytalanságot.

Az elmúlt héten folyamatosan érkeztek a rossz szag miatti panaszok mind Nagyváradról, mind Palotáról a Bihar megyei Környezetvédelmi Őrséghez, ezek nyomán pénteken, illetve hétfőn ismét kiszálltak mind a nagyváradi disznóhizlaldához, mind a palotai disznófarmhoz, valamint az ugyancsak palotai baromfi farmhoz, s a következtetés az volt, hogy a létesítményeket működtető Nutrientul cég betartja a szabályokat, tudatta lapunk kérdésére Viorel Ţepelea főfelügyelő.

Határértékek

A környezetvédelmi őrség vezetője szerint a rossz szag főleg akkor keletkezik, amikor a sertések ürülékét szétszórják a környező mezőgazdasági földterületeken, úgyhogy az elmúlt hetek során igyekeztek elérni, hogy ezt – legalább akkor, amikor nagy meleg van – ne Váradon tegyék, a farm mögött, mint eddig. Másfelől a Nutrientul cégnek megvan az Agrokémiai Kutatási Hivatal (OSPA) által kiállított bizonylata, így legálisan csupán azt köteles szem előtt tartania, hogy bizonyos vegyületek a talajban ne lépjék túl a megengedett szintet. De mivel beültetett területekről van szó, a vegyületeket hamar felszívják a növények, úgyhogy kevés az esélye annak, hogy túllépjék a határértéket, fejtette ki az őrség vezetője. A legerősebb szag az elmúlt héten, szerdán volt érezhető, de ekkor, úgy tűnik, nem is zajlott semmi ilyesmi, valószínűleg a légnyomás és a magas hőmérséklet összhatása volt, miközben persze a sertések száma is magas ebben a periódusban.

Mérések

Amint a főfelügyelő hozzátette, a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) által kiállított környezetvédelmi engedélyt nem vonhatják vissza, függetlenül attól, hogy hány panaszt regisztrálnak. A környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi ügynökség amúgy két különálló intézmény, igaz, mindkettő ugyanannak a minisztériumnak van alárendelve.
Az ügynökség által kiállított engedélyt 2007-ben tíz évre sikerült meghosszabbítania a vállalatnak. Azt viszont nem tudni, tette hozzá a főfelügyelő, hogy 2017-ben is meg fogják-e kapni. Azóta ugyanis változtak az előírások – míg abban az időben legkevesebb ezer méterre kellett lennie a létesítménynek a lakott területektől, ez a távolság az egészségügyi minisztérium rendelete alapján azóta 1500 méterre változott.
A disznóhizlalda munkatársainak rendszeresen mérniük kell a levegőbe felszabaduló ammónia mennyiséget, mind a hizlaldához közel eső területeken, mind távolabb. Ezt eddig is előírta a törvény, mostantól viszont ezeket a méréseket a környezetvédelmi őrség alkalmazottjának jelenlétében fogják végezni, tudatta Viorel Ţepelea.

Aláírásgyűjtés

A főfelügyelő elismerte: folyamatosan érkeznek a lakossági panaszok mind Nagyváradról, mind Palotáról –a legutóbbit például hétfőn regisztrálták – de azon felül, hogy megismétlik az ellenőrzéseket, nem sokat tehetnek.
Információink szerint az egyik közösségi portálon a nagyváradiak aláírási mozgalmat indítottak Mondj nemet a nagyváradi borzalmas szagnak elnevezéssel, abból a célból, hogy rávegyék az illetékeseket arra, hogy lépjenek fel a farm ellen, a beadványt állítólag már több mint háromezren aláírták.

Neumann Andrea