Nem voltak meg a kétharmadok

Nem voltak meg a kétharmadok
Kedden rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Több olyan határozattervezet szerepelt a napirendi pontok közt, melyeket már hónapok óta nem szavaz meg a PNL-frakció.

Több olyan, kétharmados szavazattöbbséget igénylő napirendi pont szerepelt ismét az előterjesztések közt, melyek amúgy nem politikai jellegűek, a liberális frakció mégis gátolja ezek elfogadását, és így történt a legutóbbi tanácsülésen is. Körülbelül négy hónapja nem szavazzák meg például a megye köz- és magánvagyonát képező javak leltárának aktualizálását, logikus indokok nélkül. Kedden legalább annyi fejlemény történt, hogy Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek sikerült egy olyan ígéretet kicsikarnia Ionel Avrigeanu PNL-s frakcióvezetőtől, hogy a legközelebbi gyűlésen javaslatokkal élnek a leltárral kapcsolatban.

Azt is elutasították, hogy a tanács kezelésébe kerüljön a Zöldfa utca 10. szám alatti ingatlan (itt működnek a Lilliput és az Arcadia bábtársulatok), holott Pásztor Sándor felhívta a figyelmüket arra: néhány nappal ezelőtt beszélt Ilie Bolojan váradi polgármesterrel arról, hogy a megyei önkormányzat is „beszállna” az ingatlanok homlokzatának felújításába, de ez a bábszínház esetében csak akkor lehetséges, ha elfogadják az említett határozatot. Szintén nem ment át, hogy az Ecoland Bihar Közösségi Fejlesztési Ügynökség ingyenes használatába kerüljenek székhely gyanánt az Aurel Lazăr/Nagysándor utca 13. szám alatti ingatlanban található, a közelmúltban rendbe tett helyiségek, mint ahogy az sem, hogy bérbe adás céljából közárverésre bocsássák a Corneliu Coposu utca 2. szám második emeletén található egyik lakrészt, mely a megye magánterületének része.

Átmentek

Átment viszont- mert csak 18 voksot igényelt-, hogy egy hónappal ismét meghosszabbítsák a bérleti szerződést a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Körösvidéki Múzeum, illetve a Megyei Tanács közt. Megszavazták, hogy az RMDSZ által javasolt dr. Juhos Noémi képviselje a megyét a papfalvi egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézetben. A repülőtér igazgatótanácsának nem végrehajtó tagjává nevezték ki Bimbó-Szuhai Tibort (elnök), illetve Antik Cristina Ioanát, Turle Traiant, Popoviciu Alexandru Gézát és Dubău Florint, valamint ugyancsak szavazással megnevezték annak a szelekciós bizottságnak a tagjait, mely a reptér üresen maradt állásának betöltésével foglalkozik: Mioara Derecichei- elnök, Papp Victor Cristian és Rittinger Iosif- tagok és Bucşe Alexandru titkár.

Még márciusban a megyei tanács egyhangúlag elfogadta azt az előterjesztést, mely az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozott a műemléképületnek számító nagyváradi volt Rimanóczy-szálloda és gőzfürdő, illetve Royal-kávéház Nicolae Grigorescu/Mészáros utcai épületszárnya esetében. Akkor az Unicredit Bank megjelent egy vevőkörrel, de a fő probléma ezzel az volt, hogy összekötötte több épülettel, más megyében és itt is, tudván, hogy megyei önkormányzat más megyében nem vásárolhat. Egy 800 ezer euró értékű csomagról volt szó, maga a Rimanóczy-ingatlan azonban csak 310 ezer euró. A pénzintézet azonban nem volt tekintettel az említett tanácsi határozatra, ezért most az önkormányzat eldöntötte, hogy olyan közigazgatási pert indít, melynek tárgya a teljes csomagot érintő adásvételi szerződés semmisnek nyilvánítása.

Ciucur Losonczi Antonius