Nem volt környezetvédelmi engedély

Nem volt környezetvédelmi engedély
A nagyváradi Kálvária (Gomba) domb felújítási munkálatainak az elvégzéséhez nem volt meg a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség környezetvédelmi jóváhagyása. A földcsuszamlás lehetséges okairól már több magyarázat, elmélet is napvilágot látott.

A nagyváradi önkormányzat először 2014 augusztusában kért, és kapott környezetvédelmi jóváhagyást a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől (APM), viszont az eredeti tervet később módosította, ezért 2015 februárjában új környezetvédelmi jóváhagyást kért, ezt azonban már nem kapta meg. Sanda Mercea, az APM igazgatója szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta: „azért utasítottuk el a kérést, mert a környezetvédelmi minisztérium 135/2010 számú rendeletének 5. cikkelye kimondja, hogy nem lehet a környezetvédelmi hatást felmérni azok után, hogy egy munkálat elkezdődött, vagy már befejeződött. Sajnos a munkálatok a Gomba dombon már elkezdődtek, így mi már nem folytathattuk saját eljárásunkat” – fogalmazott Sanda Mercea. Arra a kérdésünkre, miszerint ezek után nem kellett-e volna leállítani a munkálatokat, Mercea azt válaszolta, hogy a városrendezési bizonylat rögzíti azt, hogy egy építkezés kivitelezéséhez kell-e környezetvédelmi jóváhagyás, de ha kell, akkor az kötelező érvényű, mert enélkül a dokumentum nélkül nem lehet kiadni az építkezési engedélyt. Azt is hozzátette azonban, hogy nincs tudomása arról, hogy mi szerepelt a városrendezési bizonylatban.

Mi az ok?

Az APM tehát lényegében formális okokra hivatkozva utasította el a jóváhagyás kiadását, hiszen érdemben nem is vizsgálhatta azt, hogy milyen környezeti hatásai lesznek az építkezésnek a Kálvária dombon. A pontos okok megállapítása most a polgármesteri hivatal által megbízott független szakértői csoportra vár, amely január 27-ig kapott időt arra, hogy összeállítsa jelentését. Addig is azonban több elmélet lát napvilágot az okokról. Dănuţ Mureşan, a munkálatfelügyelő mérnök a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozott, szerinte a földcsuszamlás öt-hat méteres mélységben történt egy agyagos, homokos rétegben, amelyik csúszni kezd, ha víz jut be odáig. A kivitelező Abed Nego cég igazgatója, Marius Ionaşcu szintén a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a domb tele van forrásokkal, ezért a talajvíz beszivárgott a rétegek közé, és ez okozta az alsóbb földrétegek elcsúszását, ugyanis ha a felszíni réteg mozdult volna meg, akkor az lavinaszerűen bukott volna alá – magyarázta saját elméletét az igazgató. Ő az egyébként, aki szerint természeti katasztrófa történt.

Más vélemények

A munkálatoktól teljesen független szakemberek azonban egészen más véleményen vannak: egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint a földcsuszamlás oka az volt, hogy kiásták a földet a vendéglátóipari egység alatt, és ezzel töltötték fel a lejtőt, és szerinte nem a domb maga csúszott le, hanem a domboldalnak ezzel a földdel feltöltött része. Több szakember is úgy véli, hogy nem megfelelő módszert alkalmaztak a domboldal stabilizálására. Mint mondják, a sánckasok helyett földbe fúrt pillérekkel kellett volna rögzíteni a talajt, ami viszont sokkal költségesebb megoldás. Egy név nélkül nyilatkozó építész lapunknak elmondta, hogy a geotechnikai tanulmány a sarokköve minden építkezésnek, ebben a tanulmányban rögzítik azt, hogy milyen földrétegek vannak a vizsgált területen, vannak-e források ott, továbbá ez a tanulmány állapítja meg azt is, hogy milyen mélyre kell leásni az alapokat, illetve azt is, hogy földcsuszamlás-veszélyes-e a terület, mert ez utóbbi esetben nem is lehet építkezni arra a területre. A szakember hozzátette, hogy sem a városháza, sem a kivitelezők, sem a tervezők nem hivatkozhatnak természeti katasztrófára, sem földréteg-problémákra, sem pedig forrásokra, talajvízre, hiszen ez utóbbiakat drénrendszerrel el kell vezetni bármiféle építkezéséről van is szó, ugyanakkor az alapozás alapvető előfeltétele, hogy pontosan tudják azt, hogy milyen talajrétegekre építkeznek, ami szintén a geotechnikai tanulmány állapít meg.

Sürgős munka

Egyelőre itt tart most a Kálvária domb ügye. Kiegészítésképpen annyit kell megjegyezni, hogy a még nagyobb bajok elkerülése érdekében az önkormányzat saját költségvetéséből konszolidáló munkálatokat végeztet el a Kálvária dombnál. „Ezeket a munkálatokat mi végezzük el, mert sürgős esetről van szó, és a munkálatok ellenértékét azok fogják fedezni, akiket a városháza által megrendelt független szakértői vizsgálat szerint vétkesnek bizonyul” – fogalmazott Mircea Mălan alpolgármester, aki hozzátette, hogy mindaddig, amíg nem állapítják meg azt, hogy a kivitelező hibázott, addig nem lehet hozzányúlni a kivitelezési garanciához.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .