Nem volt elvárás a tapasztalat

Nem volt elvárás a tapasztalat
Kizárólag felsőfokú végzettséggel rendelkezőket, illetve egyetemistákat vártak arra a szerdai állásbörzére, melyet a Nagyváradi Egyetem az Alumni Egyesülettel közösen szervezett.

A Nagyváradi Egyetem könyvtárában megszervezett állásbörze abban tért el a többitől, hogy itt a munkaadók nem jelölték meg elvárásként a tapasztalatot. „Igyekeztünk olyan cégekkel felvenni a kapcsolatot, melyek szívesen alkalmaznának frissen végzetteket, illetve utolsó éves egyetemistákat, s ők maguk biztosítják számukra a tapasztalatot” – mondta Paul Ţop, az Alumni Egyesület elnöke.

Segítséget nyújtanak

Köztudott, tette hozzá, hogy manapság nem elég, ha a fiatal elvégez egy egyetemet, ahhoz, hogy jó munkahelyet kapjon, feltétel a tapasztalat, melyet nem árt, ha még az egyetem évei alatt szerez meg. Ebben tud segítséget nyújtani az Alumni, amely olyan kulcspozícióban lévő személyekkel tartja a kapcsolatot, akik hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy az egyetemista, illetve a frissen végzett fiatal megszerezze a szükséges tapasztalatot, s elhelyezkedhessen. Évente egyszer szoktak állásbörzét szervezni, s az ideit megelőzően, kedden hat cég képviselői tartottak műhelymegbeszéléseket a fiatalokkal többek között a karrierépítés különböző aspektusairól.

Kínálat

A szerdai állásbörzén tizenkét cég jelent meg, mely összesen 113 munkahelyet ajánlott fel. Nagy kereslet volt különböző képesítésű mérnökök iránt, viszonylag sok, gazdasági végzettséget igénylő munkahely volt, egyeseknél feltétel volt az idegen nyelv ismeret. Nem hiányoztak a számítástechnikai jellegű állások sem. Tavalyhoz képest több cég jelentkezett és a felkínált munkahelyek száma is mintegy harminc százalékkal több volt tavalyhoz képest. Kedden, a műhelymegbeszélésre közel háromszáz fiatal jött el, s a szervezők körülbelül ennyi résztvevőre számítottak az állásbörzén is. A cégképviselők kérésére a rendezvény este hatig tartott, hogy azok egyetemisták is eljöjjenek, akiknek délután van programjuk az egyetemen.

Hasznos

Azok a fiatalok, akiket megkérdeztünk, azt mondták, hasznos kezdeményezésnek tartják ezt a börzét, ugyanis – még ha nem is állnak rögtön munkába – tapasztalatot szereznek azzal kapcsolatban, hogy milyen egy állásinterjú, mik a cégképviselők elvárásai, s világosabb képet alkothatnak arról, hogy mik a kilátásaik az egyetem elvégzését követően.

A rendezvényen ezúttal is részt vettek a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) képviselői. Delia Florian, az AJOFM munkatársa elmondta, fontos, hogy az egyetemisták kapcsolatba kerüljenek a munkaadókkal, s főleg az utolsó években sokat számít, ha tapasztalatot szerezhetnek egy megfelelő munkahelyen – ilyen értelemben pedig jó, ha minél gyakrabban szerveznek állásbörzéket számukra.

Neumann Andrea