Nem vetítik tovább a Bolondok énekét

Nem vetítik tovább a Bolondok énekét

A programajánlókban bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a Bolondok éneke című Bihar megyében és Párizsban forgatott film lekerült a nagyváradi Szabadság mozi műsoráról. Vagyis nem vetítenek egy hétnél tovább egy olyan alkotást, amely megtölti a terem felét.

A Sas Palotában található filmszínház egyik munkatársa, Boros István szerdán azt nyilatkozta a nézőszámot illetően, hogy amióta kinyitottak, azóta egyik film sem vonzott még annyi nézőt, mint amennyit a Bolondok éneke – amely a sajtó megtisztelő érdeklődése miatt, valószínüleg a legnagyobb reklámot nyújtotta eddig a mozinak.

Bereczki Csaba értetlenül fogadta a hírt, miszerint filmjét a siker ellenére nem vetítené tovább a Jakabffy Samu vezette mozi. – Miért kell levenni egy olyan terméket a polcról, ami kelendő? Azzal, hogy nem akarják vetíteni a filmet, csak a szakmaiatlanságot demonstrálják, amivel viszont a váradi közönséget veszik semmibe, azt a publikumot, amely nagy érdeklődést mutatott a Bolondok éneke iránt – tiltakozott a rendező, aki egyben sajnálattal állapította meg, hogy léteznek még olyan mozik, amelyek nem a piac és az észérvek alapján működnek.

Bereczki nem érti, hogy miért nem lehet két filmet egyszerre vetíteni, felváltva, az egyiket négykor vagy fél hétkor, a másikat pedig este kilenckor, ahogy eddig is szokás volt.

A Bolondok éneke erdélyi forgalmazója, Csáki Jenő (Graffiti Art) is egyfajta csodának nevezte, hogy egy ilyen kaliberű művészfilmet ennyien megnéztek egy romániai moziban. Bereczki Csaba szerint Jakabffy érvek nélkül, önkényesen döntött és megszegte a szóbeli ígéretet, amit felé és a forgalmazó felé tett, ezen kívül pedig magyarázattal tartozik a váradi közönségnek.

A rendező a sajtó nyilvánossága előtt is kész megvédeni álláspontját.