Nem vált be az átalakítás…

Nem vált be az átalakítás…
Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Három témát érintett: a költségvetés-kiigazítás, a tsz-nyugdíjasok ügye és egy törvénymódosítás.

Péntek déli sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kénytelen negatív költségvetés-kiigazítást végrehajtania, mivel az év végéig a tervezett bevételek nem valósulnak meg, illetve ugyanakkor 1 milliárd eurós hitelt kell felvegyen olyan kurrens kiadásokra, mint például a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének kifizetése. A honatya meglátásában a büdzsét érintő negatív hatások többek közt annak a következményei, ahogy átalakították a közelmúltban a közpénzügyi rendszert, ami miatt csökkentek az adóbevételek. Ráadásul az utóbbi napokban a hatóság szinte fenyegető hangvételű, aláírás és pecsét nélküli leveleket küldött véletlenszerűen kiválasztott cégeknek, melyekben arra figyelmezteti ezeket, hogy adóellenőrzéseknek, illetve kockázatelemzéseknek fogja alávetni őket, amennyiben az általuk benyújtott adatok nem egyeznek a hivatalos statisztikával. A politikus szerint az illetékeseknek be kéne látniuk, hogy a szerkezeti átalakítás nem volt gondosan előkészített, és rossz eredményeket hozott, tehát nem vált be, ezért vissza kellene állítani, hogy a megyék ismét önálló jogi személyiséggel rendelkezzenek fiskális szempontból.

Tsz-nyugdíjasok

Szabó Ödön bejelentette: választ kapott az Országos Nyugdíjpénztár vezetőjétől arra a megkeresésére, melyben felvetette, hogy a tsz-nyugdíjasoknak önhibájukon kívül folyósítottak az elmúlt években nagyobb járandóságokat, s ezért jogtalanul követeli tőlük az állam, hogy a plusz összegeket fizessék vissza, büntetőkamatokkal együtt. A válaszlevélben a vezérigazgató tulajdonképpen elismerte, hogy a törvényt hibásan alkalmazták, ezért ezt a dokumentumot bizonyítékként csatolni fogják azokhoz a dossziékhoz, melyekben az érintettek a bíróságon jelezték, hogy igazságtalanság érte őket.

Végül a parlamenti képviselő elmondta: azt kérte, hogy módosítsák a 215. számú törvény egyik cikkelyét, mely arra vonatkozik, hogy a városvezetők, illetve a megyei tanácselnökök hány tanácsadót alkalmazhatnak. Tulajdonképpen azt indítványozta, hogy a személy szót helyettesítsék a poszt szóval annak érdekében, hogy a főpolgármester ne élvezhessen előnyt a többi elöljáróval szemben.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,