Nem unatkoztak a tűzoltók

Bihar megye – Változatos eseteket kellett megoldaniuk az elmúlt hétvégén is Váradon s a megyében a Bihar megyei tűzoltóknak.

Péntek délelőtt háromnegyed 11 tájban Dólyára riasztották a Cri§ana Sürgősségi Felügyelőség munkatársait, az autósztráda-építők a talaj tanulmányozása közben két fel nem robbant, egy 100 és egy 76 mm-es lövedéket találtak, ami a második világháborúból maradhatott a földbe ásva. Biztonságban elszállították. Délután fél négy előtt pár perccel a nagyváradi Cazaban utcában kigyulladt egy személygépkocsi, a 2-es tűzoltóegység ügyeletesei vonultak ki oltani. A bajt, mint kiderült, rövidzárlat okozta, a gyors beavatkozásnak köszönhetően mindössze 500 lejnyi anyagi kár keletkezett. Megégett a motorháztető, az elektromos vezetékek s a jármű orr-rácsa. A margittai tűzoltóknak is akadt dolguk pénteken, Érbogyoszlón a helyi önkormányzat birtokában lévő belterületen nyílt láng szabálytalan használata miatt csaptak fel a lángok. Hozzávetőleg ezer négyzetméteren égett le a száraz növényzet, az oltás félórányit tartott. Senki nem sérült meg. Az alsóbiharkristyori önkéntesek segítettek be a vaskohsziklási lánglovagoknak délután fél három s fél négy között az alsóbiharkristyori Principala utca 52. szám alatti portán keletkezett tűz eloltásában. Villám csapott a melléképületbe, s 10 ezer lejnyi javak váltak hamuvá, a tetőzet, 700 kilónyi takarmány, egy köbméternyi fenyő fűrészáru. Személyi sérülés ezúttal sem történt, a megmentett javak értékét 300 ezer lejre becsülték.

Lakástűz is volt

Vasárnap reggel tíz óra tájban ismét lángra kapott a száraz növényzet a váradi Sovata utcában, az önkormányzat belterületén. 100 négyzetméteren csaptak fel s terjedtek szét a lángok, nyílt láng óvatlan használata okozta a bajt. Este fél tíz tájban Szalontán a Republicii utcában volt lakástűz, amit minden valószínűség szerint egy meghibásodott konnektor okozott. Mire a helyi lánglovagok megfékezték s eloltották a tüzet, egy tv, egy szekrény, egy kanapé, 5 kilónyi textilnemű égett el. Személyi sérülés nem történt.

Kimentették

Hétfő reggel a nagyváradi Henrik Ibsen utca 4/A alá hívtak tűzoltókat, hogy kiszabadítsanak egy 69 éves illetőt a lakásából, aki összeesett, s nem tudott felállni. Ki kellett feszíteniük a leblokkolt bejárati ajtót.