Nem úgy van, mint régen

Nem úgy van, mint régen
Szatmár megye – Szatmár megyében kevesen járultak az urnákhoz, azonban törvénytelenségeket nem észleltek — mondta Eugen Rosioru elnök.

Érdektelenség jellemezte a november 25–i európai parlamenti választást és az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetését illető népszavazást egyaránt mind országos, mind Szatmár megyei szinten. Rémhírek is keringtek, miszerint 16 ezer szavazólap elveszett — magyarázta az EP–választás lebonyolításával foglalkozó Szatmár megyei választási bizottság elnöke, Eugen Roşioru bíró —, azonban ez nem lehetséges, ugyanis 3–4 ezer szavazólapnál többet egy szavazókörzet sem kapott, ugyanakkor hivatalos bejelentés sem érkezett azok eltűnéséről a bizottsághoz. A szavazás megkezdése előtt egy körzetben jelezték, hogy kb. 100 választási lapot meg kell semmisíteni, mivel összecserélték az EP–választásra és a népszavazásra kiadott pecséteket, így rosszul hitelesítették azokat.

Nagyon sok szavazókörzetben megfigyelhető volt, hogy úgy alakították ki a szavazóhelyiségeket, hogy először mindenki a népszavazásra kijelölt urnák elé járulva adja le voksát, és csak utána voksolhatott az EP–képviselőjelöltekre. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere és Csehi Árpád, az RMDSZ  Szatmár megyei szervezetének elnöke még a délelőtti órákban leadta voksát. Ilyés elmondta, hogy a mostani szavazás nagyon gyorsan és gördülékenyen folyt le, nem úgy mint 1990–ben, amikor hosszú sorok alakultak ki a szavazókörzetek előtt, és emiatt még a voksolási határidőt is meg kellett hosszabbítani.

Gugulya–Hégető Lóránd