Nem tűntek el, de drágulnak

Bihar megye – Hamarosan ismét kapható majd Distonocalm a gyógyszertárakban. A Nitroglicerin már megjelent a patikákban, s valószínűleg nemsokára nagy tételben is fogják majd gyártani.

Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter a napokban tett nagyváradi látogatásakor azt nyilatkozta: egyezség született, a Zentiva gyógyszergyár ismét elkezdi gyártani a Distonocalmot, a minisztérium pedig jóváhagyta a drágítást (ez a Mediafax hírügynökség adatai szerint száz százalékos, az eddigi 1,5 lej helyett 3 lejbe kerül majd a készímény). A gond onnan adódott, hogy a mintegy harminc éve használt gyógyszer gyártási technológiája már nem felelt meg a követelményeknek, mondta a miniszter. Viszont a gyártás korszerűsítése drága, s ez az árban mutatkozik majd meg.

Kivonják a forgalomból

Mindez viszont csak ideiglenes megoldás – a Zentiva hamarosan átadja majd a licencet egy másik gyógyszergyárnak, de pár éven belül valószínűleg teljesen ki is vonják a forgalomból a Distonocalmot, mivel a készítmény túlhaladottak számít. A gyógyszertárakban három-négy hónapja nem kapni Distonocalmot, tudtuk meg dr. Budaházy István főgyógyszerésztől. Kétségtelenül népszerű, a gyógyszerész szerint túlzottan is – az emberek megszokták, hogy egyféle általános nyugtatóként használják. Pedig a készítmény csak a vegetatív idegrendszerre hat, azaz megszűntetheti például az erős szívdobogást, az epegörcsöt. Mindenesetre van más orvosság is, amit ilyen esetekben fel lehet írni, tudtuk meg, az 4,5 lejbe kerül.

Megdrágult

Más a helyzet a Nitroglicerinnel: ez kétségtelenül az életmentő gyógyszerek közé tartozik, s mintegy két hónapig nem lehetett kapni. Igaz, volt nitroglicerin tartalmú spray (ennek ára 13 lej), illetve a gyógyszer korszerűbb, késleltetett hatású változatát is be lehetett szerezni (ebből 60 tabletta 9,4 lej) – de az olcsó Nitroglicerinnek, melyből 40 tabletta mindössze 1 lejbe került, jó időre nyoma veszett. Mostanában viszont ismét megjelent, igaz, egyelőre csak kis mennyiségben, és jóval drágábban – húsz tablettát újabban 3 lejért lehet megvásárolni.

Neumann Andrea