Nem törődnek bele az egészségügyiprojekt-buktába

Nem törődnek bele az egészségügyiprojekt-buktába
Rendkívüli közgyűlést tartott ma a Bihar Megyei Tanács. A négy napirendi pont „csontnélkül” átment, majd az elutasított stratégiai egészségügyi projektről vitáztak. Pásztor Sándor hangsúlyozta: fellebbeznek, megpróbálnak minden lehetőséget kihasználni.

Az „Egyebek” napirendi pontnál Dacian Foncea liberális önkormányzati képviselő informálást kért arra nézve, hogy miért lett elutasítva Bihar megye stratégiai egészségügyi projektje, válaszában pedig Pásztor Sándor tanácselnök elmagyarázta, hogy az indoklás szerint amiatt, mert 20 napot késtek a teljes dokumentáció leadásával.

Az RMDSZ-es tanácselnök ugyanakkor azt is felidézte: bár hatalmas munka van a több mint 9 millió euró értékű stratégiai egészségügyi projekt kidolgozása mögött, melyből jórészt Nagyvárad részesül, a liberálisok hosszú ideig nem voltak hajlandóak megszavazni azt az utolsó előterjesztést, mely egy telekkönyvi kivonatra vonatkozott, és aminek az volt az értelme, hogy a görögkatolikus egyházzal Biharfüreden a Megyei Tanács aláír egy megállapodást arról, hogy koncesszióba kap több mint 400 négyzetméter nagyságú területet az ottani mentőház 2019-2020-ban történő építésére, 2017. december 31-től. Ezt a határozattervezet azonban szeptember közepétől október 17-ig a PNL-frakció vagy nem szavazta meg, vagy pedig nem jött el a meghirdetett ülésre. Időközben Pásztor Sándor azt kezdeményezte, hogy nyújtsák be ezt a projektet szeptember 30-án, vagyis a határidő lejárta előtt még kellő időben, de az említett ok miatt hiányosan, vagyis a telekkönyv nélkül. Az ominózus szavazás után aztán rögtön október 18-án elkészítették a telekkönyvvel kiegészített változatot, és 20-án továbbították Bukarestnek, azt kérve a projektigazgatóságtól, hogy fogadja el a késéssel. Emellett jelezték azt is: amennyiben nem hagyja jóvá, felvállalják önrészként azt a körülbelül 250 ezer eurót, ami az építményt illeti. Múlt pénteken este azonban az a tájékoztatás érkezett a fővárosból, hogy első szinten bukták a stratégiai tervet, éppen azért, mert a szeptember 30-i határidő előtt úgymond utolsó pillanatban letett dokumentációból hiányzott a telekkönyvi kivonat.

Két lehetőség

Pásztor Sándor hangsúlyozta: fellebbeznek, és megpróbálnak minden lehetőséget kihasználni arra, hogy az egészségügyi projekt továbbmenjen. Körülbelül 10 nap múlva várható az óvásra válasz, és reményeik szerint ez pozitív lesz. „Most természetesen látják a liberális tanácsosok is, hogy mi történt, de hallgatnak erről. Nem akartam ebből politikai ügyet csinálni, míg nem bírálták el a projektet, mert bíztam benne, hogy elfogadják így is. Sajnos azonban a kiírás arról szólt, hogy a letevés pillanatában kell bizonyítani a telek meglétét”- nyilatkozta az erdon.ro-nak.

Mint elhangzott, pótcselekvésként a tanácselnök tárgyal a partnerekkel- a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés elnökével, illetve az érintett polgármesterekkel- arról, hogy amennyiben nem bírálják el pozitívan az óvást, akkor valamilyen más megoldáshoz folyamodjanak, de ez tényleg a végső gondolat lenne. Az újraindítását a projektet a központi menedzsment hatóság döntheti el, és Szegeden fog december közepén fog összeülni az érintett nyolc megye, ahol megpróbálhatják, hogy egyöntetű szavazással elfogadják azt, hogy Bihar megye újból letegye ezt a pályázatot.

A megye több tízmillió euró értékben ír alá projekteket az elkövetkezendő két hétben, a hétfőn megszavazott napirendi pontok ezeknek az utolsó „adagjai” voltak, éspedig: a Pusztaújlak- Kabaláspatak- Borszeg- Alsótótfalu közötti 767 A jelzésű megyei út felújítási és korszerűsítési dokumentációja műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálása; szintén ezen útszakasz munkálatainak a Megyei Tanács költségvetéséből való társfinanszírozása; valamint az Erdélyi Szigethegység Útja projekt 12,8 kilométer hosszú, Bihar megyei útszakasz felújítási és korszerűsítési dokumentációja műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálása, illetve ezen munkálat társfinanszírozása a megye büdzséjéből. Sürgős volt ezek elfogadása, mert kettőt ezek közül december 11-ig kell benyújtani. „Sikerült az Erdélyi Szigethegység Útja elnevezésű projekt harmadik útszakaszát is finanszíroztatni, ez még körülbelül 32 millió lej. Tehát összesen három szakasszal nyerünk, ez összességében megközelíti a 29 millió eurót”- közölte Pásztor Sándor.

Ciucur Losonczi Antonius