Nem tett ügyészségi feljelentést a Néppárt

Nem tett ügyészségi feljelentést a Néppárt
Az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen, és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére – az országos elnökség közleményét közöljük az alábbiakban a nagyváradi Ady-központ körüli korrupciós vizsgálatról.

Az utóbbi napokban a sajtóban megjelent híresztelésekkel kapcsolatban a Néppárt országos elnöksége ezúton határozottan kijelenti: az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére. Ezen közlemény után minden további ezzel kapcsolatos hír rosszindulatú rágalom és a Néppárt lejáratásának szándékával történik.

Egyéni kezdeményezés

A nagyváradi Ady-központ ügyében tett feljelentés kapcsán a Néppárt országos elnöksége csütörtökön, 2015. szeptember 10-én Kolozsváron tartott ülésén kivizsgálta az ezzel kapcsolatos történések hátterét és megállapította, hogy egyéni kezdeményezésről van szó, amelyhez a Néppárt országos testületeinek, megyei és helyi szervezeteinek nincs semmi közük. Az Elnökség megvizsgálta az ügyben érintett személyek felelősségét is. Bár megérti Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnökének igyekezetét abban, hogy feltárja az igazságot az Érmindszentről, Ady Endre szülőfalujából eltérített és elherdált közpénzek ügyében, valamint, hogy a felelősöket megnevezze, a korrupcióellenes ügyészséghez intézett feljelentését meggondolatlannak tartja, mert ilyenformán lehetőséget teremtett a nyilvánvaló korrupciós ügyben közvetlenül vagy közvetetten érintett nagyváradi vagy országos közéleti szereplőknek, hogy manipulatív nyilatkozatokkal a közvélemény figyelmét a lényegről – a hűtlen közpénzkezelésről – elterelje. Ezért az Elnökség Csomortányi Istvánt szankcióban fogja részesíteni. Ismételten leszögezzük, hogy miközben határozottan elítéljük a hatalommal való visszaélést, a közpénzek hűtlen kezelését és a köztisztviselők korrupciós ügyeit, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül, egy kisebbségi társadalomban nemzeti közösségünk tagjainak a román vádhatóság szerveinél való feljelentését nem tartjuk sem szerencsés, sem követendő megoldásnak. A Néppárt ennek jelenleg is szenvedő alanya: rosszindulatú politikai ellenfeleink hamis feljelentései nyomán jelenleg is folyik ügyészségi vizsgálat aláírásgyűjtő önkénteseink ellen. A magyar magyar általi feljelentésének módszere nem tartozik a Néppárt politikai eszközei közé, soha nem éltünk ezen rossz emlékű gyakorlattal.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége
Kolozsvár, 2015. szeptember 11.