Új módszerek

2020.12.16. 06:00

Zsarolóvírusos támadásnak esett áldozatul a vezető HR cég

Bukták a személyes adatokat ők is, meg a nyilvántartottak is.

Forrás: Shutterstock

A toborzással foglalkozó Randstad közleménye szerint a vállalatot zsarolóvírusos támadás érte. A támadás mögött az Egregor csoport áll, amelyik a jelek szerint a Maze csoport visszavonulásával keletkezett űrt igyekszik kitölteni, hiszen ezt valószínűsítik több, ismertebb vállalatot ért támadás mögött.

A támadást a Randstad saját kiberbiztonsági csapata észlelte, és azonnal megkezdték az esemény vizsgálatát, külső szakértőket is bevonva. A támadást pár szerverre tudták lokalizálni, a vállalat rendszerei leállás nélkül, folyamatosan működtek, a támadás nem érintette a vállalat napi tevékenységét.

A zsarolók a vállalat amerikai, lengyel, olasz és francia működésére vonatkozó adatokat szerezték meg.

A támadók az adatok napvilágra hozatalával próbálják rábírni, hogy a cég fizessen váltságdíjat, egy részét ezeknek az adatoknak már publikálták is.

Ez a zsarolási taktika azután terjedt el, hogy a vállalatok többsége biztonsági mentést készít adatairól, így, ha a támadók titkosították is a céges információkat, vissza tudják azokat állítani. A megzsarolt szervezetek gyakran nem is tárgyalnak már a támadókkal – erről a megváltozott taktikáról itt írt a G Data bővebben. Ebben az esetben sincs garancia arra, hogy a megszerzett adatokat véglegesen törölik, így nem érdemes váltságdíjat fizetni

Személyes adatok is érintettek

A toborzással foglalkozó Randstad-nál a munkavállalókra vonatkozó rengeteg személyes adatot kezelnek.

A cégnek világszerte 38 országban több mint 38 ezer alkalmazottja van.

A vállalat 2019-ben 280 ezer vállalatnak segített kétmillió új alkalmazottat találni. Azt nem tudni, hogy milyen információkat loptak el, de nagy valószínűséggel alkalmazottak vagy a toborzásban érintettek személyes adatairól lehet szó.

Az Egregor csoport a látványosabb támadásoktól sem riad el, nemrég egy latin-amerikai támadásnál a zsaroló leveleket a nyomtatókkal, pénztárgépekkel nyomtatták ki.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!