Nem tekinti lezártnak a munkakonfliktust

Kovászna megye – Annak ellenére, hogy a Kovászna megyei Út és Hídépítő Részvénytársaság vezetősége átlag 25%-al megemelte a béreket, a szakszervezet nem tekinti lezártnak a munkakonfliktust-jelentette ki Máthé István, szakszervezeti elnök.

A cég igazgatótanácsának az elnökének, Borsai Györgynek az aláírásával kiadott közleményben rávilágítanak, hogy a kollektív munkaszerződés módosítására vonatkozó tárgyalások május 13-án kezdődtek és július elsején leálltak, mert úgy döntöttek, hogy tekintettel az alkalmazottak pénzügyi érdekeire, a béremelésre vonatkozó megbeszéléseket egyénileg folytatják a munkásokkal.
Az alacsonyabb bérszintű alkalmazottak nagyobb, akár 30 %-os emelést is kaptak, a magasabb fizetésűek pedig kevesebbet.
A felajánlott béremelést minden alkalmazott elfogadta, csak a beteg-, vagy pihenőszabadságon lévő személyek bértárgyalása van hátra.- áll a közleményben.
A vezetőség szerint, mivel a kollektív munkaszerződés 2011-ig érvényben van, és a béremelésben sikerült megegyezni, a május végén kirobbant munkakonfliktust befejezettnek tekintik.
A szakszervezeti elnök szerint a tárgyalások elkezdésekor nemcsak a fizetésemelés került szóba, hanem más juttatások, mint a szabadságpénz vagy az üdülőjegyek megtérítésére elkülönített alap megemelése is. Ez nem történt meg, és még a szakszervezet tevékenységének akadályozása miatt indított per sem ért véget, ezért nem lehet a munkakonfliktus lezárásáról beszélni-fejtette ki Máthé.