ERDON Helyi hírek

2018.05.31. 09:50

Veszélyes lehet a fürdőzés

Mivel a hosszú hétvége során várhatóan sokan mennek majd fürödni, a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) közleményben hívja fel a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre.

Mivel a hosszú hétvége során várhatóan sokan mennek majd fürödni, a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) közleményben hívja fel a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre.Csak erre a célra kialakított helyeken mártózzunk meg és tartsuk tiszteletben az erre vonatkozó tiltásokat. Ittasan, késő este vagy éjjel ne menjünk fürödni. Ne ugorjunk napozás után felforrósodva a hideg vízbe. Ne ugorjunk vízbe különböző platformokról, hidakról vagy más, nem erre a célra kialakítottépítményekről; ne hagyjuk a gyermekeket felügyelet nélkül a vízben vagy a víz közelében, még a gyermekmedencékben sem.

Felügyelet

Folyamatosan figyeljük a gyermekeket fürdőzés közben, akkor is szükséges a felügyelet, ha tudnak úszni. A speciális felszerelések sem óvnak meg minden veszélytől, ezért úszógumik és egyéb vízi alkalmatosságok mellett is szükséges a szülő állandó felügyelete. A házi-medencének a bekerítése sok balesettől óvhat meg. A mentőövek viselete is sok bajt előzhet meg. Fontos elmagyarázni a kamaszoknak, hogy milyen veszélyeknek teszik ki magukat, ha nem erre a célra kialakított helyeken fürödnek – folyókban, tavakban, vízgyűjtő medencékben, vagy ott, ahol a partok meredekek, ahol erős a vízsodrás, ahol a vízmeder mocsaras, vagy ahol már történtek balesetek – például a telegdi gátnál, a mezőbaji vízgyűjtő medencénél, a Sebes-Körösben, a Fekete Körösben, illetve a szentjánosi tó vizében.

Jelek

A következő jelek utalnak arra, hogy valakit vízbefúlás veszélye fenyeget: hátrahajló fej, nyitott száj, a víz szintjén lévő száj, lihegés, üveges tekintet, homlokba hulló haj, a víz csapkodása a karokkal. Mivel alig kap levegőt, a veszélyben lévő ember nem kiabál. Ilyen esetekben a gyors közbelépés életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!