Nem szűnik meg: átalakul

Nem szűnik meg: átalakul

A szatmárnémeti szociális konyhán dolgozók sorsa ebben a hónapban megpecsételődhet, ha a városi tanács úgy dönt, hogy olcsóbban és más erre szakosodott intézménytől szerzi be az ételt.

Ebben a hónapban fog dönteni a Szatmárnémeti Helyi Tanács a szociális konyhák sorsáról, számolt be lapunknak Viorel Solschi alpolgármester. Jelenleg 20 működő konyhát tart fenn a helyi önkormányzat, amelyek többek között iskolákban vannak. Meg szeretnék könnyíteni az intézmények igazgatóinak munkáját, hogy ne a gyermekek étkeztetéséhez szükséges hozzávalók beszerzése után futkossanak, hanem a feladatkörüknek megfelelő dolgokat végezzék el. A szatmárnémeti szociális konyha — amely a Vasile Lucaciu út 44. szám alatt található — működése nem kifizetődő.

 

Kevesen vannak

A konyha látogatói kezdetben több százan voltak, azonban mára csak 50–60 személy veszi igénybe naponta az étkezde szolgáltatásait. Egy személy napi étkeztetése, magyarázza az alpolgármester, eléri a 12–13 lejt, amíg a környező magánvendéglőkben egy teljes menü ára csak 7–8 lej. A rászorulók továbbra is kapnak ingyenkosztot, de az ételt más cégektől rendelné meg az önkormányzat. Ezért licitet írnának ki, s aki kevesebb pénzből tudja előállítani a napi fejadagot, elnyerheti a szolgáltatásra való megbízást.

 

Másik fél

A konyhai személyzet teljes körű elbocsátásával nem ért egyet Macioca Mihai, a szatmárnémeti szociális konyha igazgatója, azonban annak létszámcsökkentésével igen. Már rég hivatalos levélben kérte a polgármesteri hivatal segítségét az egy személyre eső étkeztetés árcsökkentésének érdekében, azonban választ a mai napig nem kapott az igazgató.

Véleménye szerint a polgármesteri hivatal nem vette számításba, hogy a szociális konyhán egy ebédet és egy vacsorát adnak a rászorulóknak, ami a hivatalnak most 12–13 lejébe kerül ugyan, azonban ha másra akarják bízni az ételek elkészítését 7–8 lejért, ebbe csak egy ebéd fér bele, így a rászorulók járnak majd rosszul.

 

Gugulya–Hégető Lóránd