„Nem szeretném, ha nálunk a nacionalizmus nyerne teret”

„Nem szeretném, ha nálunk a nacionalizmus nyerne teret”
Nagyvárad – Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, a Megyei Tanács alelnöke a Nagyváradon megtartott X. RMDSZ kongresszus végén nyilatkozott a Bihari Naplónak a Szövetség új elnökéről, az új struktúrákról, valamint a jövőbeli lehetőségekről.

Másként fog-e működni az RMDSZ Kelemen Hunor megválasztásával?

– Remélem, hogy némileg demokratikusabban fogjuk meghozni az RMDSZ-ben a döntéseket. Bízom abban, hogy a döntések abban az elnökségben fognak megszületni, melyet most külön létrehoztunk, és sokkal jobban oda fogunk figyelni mindenkinek a véleményére. Az utóbbi időben mi bihariak, ebben találtunk kifogásolni valót, mert sokszor eldöntöttek dolgokat, és nem tudtunk róla. Nem azt mondom, hogy minden egyes RMDSZ- tagot minden esetben meg kell kérdezni, de azért attól demokratikus szervezet az RMDSZ, mert közös döntéseket hoz. Most egy tizennyolc tagú elnökség jött létre, és ebben az elnökségben hozzuk meg a döntéseket. Részt veszek én is e testület munkájában. Mi bizonyos dolgokat másképp látunk, és egészen másképp is van ez mondjuk Bihar megyében, mint Aradon, vagy Székelyföldön. Teljesen másképp látom azt, hogy miért kell nekünk a román minisztereknek könyörögni, miközben mi a kormányon vagyunk. Én nagyon megharagudnék arra a polgármesterre, akinek kérése van a megyei tanáccsal szemben, és nem hozzánk jön, hanem a másik román alelnökhöz. Azt gondolom, hogy az RMDSZ azt kellene kialkudja, hogy neki mennyi jár, és azután arról csak ő dönt, és nem kell kunyerálnia például Elena Udreanál. E hölgynek nincs mit keressen nálunk, ne menjen a székelyekhez és villogtassa ott magát! Mi soha semmit nem kapnánk sem Elena Udreatól, sem Boctól, sem Băsescutól, ha az RMDSZ nem volna abban a helyzetben, hogy ezt ki tudja eszközölni. De akkor az RMDSZ tudja is felírni az eredményeit a saját eredményjelző táblájára. Nem tudom, miért hiszi el valaki, hogy Băsescu szereti a magyarokat. Ezt nem értem. Annyira szeret minket, mint mi őt. Elena Udreat is ugyanúgy. Persze, Elena Udrea elmegy egy székely megyébe és ott csillog-villog, de ezt nem kell másképp érteni, mint egy kampánygesztust, ami semmi másra nem jó, csak arra, hogy az RMDSZ-t gyengítse.

Lépnünk kellett”

A Bihar megyei RMDSZ miért döntött úgy, hogy aláír egy megállapodást az USL-vel?

– Mi közel négy éve a liberálisokkal vagyunk koalícióban. Azóta, amióta mellénk álltak, hogy Biró Rozáliát, ha ideiglenes jelleggel is, de Nagyvárad polgármesterévé válasszuk. Nekünk nagyon sokat jelentett volna, hogy ennyi év után lehetne még egyszer Váradnak, még ha hat hónapra is, magyar polgármestere. Ha ők akkor mellénk álltak, amikor PD egy nagyon hangos nacionalista hangulatot keltett, akkor mi is tudunk lojálisak lenni. Ez a koalíció gyakorlatilag létezett. Közben a liberális párt megalakította ezt az USL-s elnevezésű érdekességet. Mit tehetünk, ha ők összeálltak, akkor nekünk is velük kell legyünk. Bár talán ezen még gondolkodtunk volna, hogyha nincs a színház-ügy. Az mégiscsak felháborító, hogy a megyei tanács megszavazza ezt kétharmados többséggel, és a PD meg be akarja gyűjteni a nacionalista szavazatokat. Ha a PD így politizál, akkor azt gondolom, hogy nekünk is lépnünk kell, és meg kell mutassuk, hogy nem tudunk velük együttműködni. Mi baj lesz abból, ha lesz itt magyar színház? Mégis mi fáj nekik ebben olyan rettenetesen? Mert érveket nem mondanak, sőt, a megyei tanácsban előzőleg mindenki beleegyezett, ők is, és a tanácsülés napján mondták vissza. Én nem szeretném, ha Váradon, Bihar megyében a nacionalizmus nyerne teret.

Színház-ügy

Ezek után mi lesz a színházzal?

Hát balhézunk tovább! Mióta az RMDSZ-ben vagyok, mást se csinálok, csak balhézok. A prefektus megtámadta a megyei tanácsi döntést, mi azt követően módosítottunk rajta, amit most majd megint megtámad. Ugyanez történt az eurorégióval is. Vagy huszonöt határozatot hoztunk rá, mindet megtámadták, míg végül egy alkalommal kifutottak az időből. Nem fogjuk most sem feladni. Ez a mi magyar közösségünk kérése, ez a színészek kérése, ezért nekünk ezt meg kell csinálni. De két párt mellénk állt, és ezt tudomásul kell vennünk.

Az RMDSZ egy szakszervezet

Az RMDSZ-nek országos szinten most mit kellene lépnie? Maradnia kellene a kormánykoalícióban vagy meg kellene egyeznie a jelenlegi ellenzékkel?

Ez a PD-s kormány legkésőbb 2012-ben megbukik. Ez nem kérdés, hanem tény. Most kellünk az ellenzéknek. Ha bármit el akarunk érni valahol, azt kizárólag csak a kormány pozíciójából tudjuk elérni. Most felajánlják nekünk, hogy gyertek a kormányba, meg tudjátok őrizni mindazt, amit elértetek. Valóban, elértük a tanügyi törvény elfogadását, de mit érünk vele ha a következő kormány kezdeményezi ennek visszavonását? Nem elég nekünk elérni valamit, azt meg is kell tudjuk védeni. Ezért úgy gondolom, hogy nagyon komoly dolgokat kellene kérni a PD-től és elemezni azt, hogy megéri-e nekünk az, hogy hat hónap alatt elérünk-e ezt-azt, és utána ülünk négy évig ellenzékben, és négy év alatt nem veszítünk-e el mindent, amit addig elértünk, hiszen kikerültünk a kormánypozícióból, ahol kizsarolhatjuk a magunk dolgát.

Az RMDSZ nem egy párt. Az RMDSZ-t úgy kell venni, mint egy szakszervezetet, melynek az a feladata, hogy a magyar érdekképviseletet ellása. A tegnap itt a kongresszuson az egyik küldött azt mondta, hogy túl jobbra vagyunk, a másik meg azt mondta, hogy túl balra vagyunk. Mi a magyarok oldalán kell legyünk, akiknek annyi eredményt kell felmutassunk, amennyi csak telik tőlünk. De meggyőződésem, hogy kormánypozícióból többet fogunk majd tudni felmutatni, mintha kívülről kiabálunk. Mi is tudunk populista dolgokat kiabálni, de nekünk ma az a feladatunk, hogy csináljunk valamit.

Rais W. István