Nem szavaz újból a képviselőház a béremeléseket előíró jogszabályról – döntött az állandó bizottság

Nem szavaz újból a képviselőház a béremeléseket előíró jogszabályról – döntött az állandó bizottság
Nem tárgyalja újra a képviselőház a 2016/20-as kormányrendelet béremelést szavatoló módosításait törvényerőre emelő, hétfőn megszavazott jogszabályt – közölte az alsóház állandó bizottsága szerdán.

A testület ezzel elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőcsoportjának kedden benyújtott kérését. A liberális képviselők csalásra hivatkozva kérték, hogy az állandó bizottság állítsa le a hétfőn megszavazott jogszabályok, többek közt a 20-as rendelet béremeléseket előíró módosításait törvényerőre emelő jogszabály elfogadtatási procedúráját.

Marcel Ciolacu alsóházi titkár szerdán, a bizottság ülését követően arról tájékoztatott: a testület úgy döntött, hogy a szavazás szabályszerűen történt. A házszabály szerint ugyanis a szavazás eredményét csak plénumban lehet megfellebbezni, ezt pedig egyetlen frakció sem tette meg – magyarázta Ciolacu.

Kedden Eugen Nicolăescu, a liberálisok frakcióvezetője kérte, hogy a képviselőház állandó bizottsága ne továbbítsa kihirdetésre a hétfőn megszavazott jogszabályokat. Indoklása szerint a hivatalosan jegyzett 185 képviselő helyett csak 168-an voltak a teremben a szavazás időpontjában, és ezt videofelvétellel is tudják igazolni. ‘A napnál is világosabb, hogy meghamisították a szavazást’ – jelentette ki kedden Nicolăescu.

Véleménye szerint ami hétfőn a képviselőházban történt, az rendkívül súlyos és bonyolult ügy. ‘A Szociáldemokrata Párt lop, hazudik és csalással hoz törvényeket. Nem hinném, hogy bármi is okot szolgáltathatna a törvényszegésre és a szavazás meghamisítására éppen Románia parlamentjében’ – vélekedett a liberális honatya.

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro