"Nem számítottunk ennyi románra"

Az Európai Unió “teljes mértékben alábecsülte”, hogy milyen mértékű kivándorlás várható Romániából az ország uniós csatlakozása után – ismerte el Romano Prodi olasz kormányfő a szerdai Financial Timesnak. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint megbecsülni sem lehet, hogy mennyi román érkezett az ország csatlakozása óta Olaszországba.

Az olasz kormányfő a Financial Times brit üzleti lapnak adott interjúban elismerte: “Nem számítottunk ennyi románra”. Romano Prodi ugyanakkor kijelentette: egyelőre senki sem tudja, hány román állampolgár érkezett Olaszországba a balkáni állam uniós csatlakozása óta. Az Európai Bizottság volt elnöke ugyanakkor “túlzottnak” nevezte az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato által korábban említett 500 ezres számot. A nehézségek ellenére Romano Prodi megvédte az állampolgárok szabad mozgását támogató uniós alapelvet, kijelentve, hogy Olaszországnak égető szüksége van a beérkező munkaerőre.

A szabad mozgást biztosító alapelvet egyébként Romano Prodi bizottsági elnöksége idején fogadták el, ám a politikus azt most “nem megfelelőnek” nevezte. “Azt kérem az Európai Uniótól, hogy közös szabályozással segítse elő a hazatelepítések hatékonyságának növelését és a jelenleginél jobban működjön együtt az emberek szabad mozgását biztosító alapelv mellékhatásainak kezelésében” – jelentette ki Romano Prodi. Az olasz politikus 1999 és 2004 között volt az Európai Bizottság elnöke és mint ilyen az unió bővítésének egyik legnagyobb szószólója volt. A Financial Timesnak adott interjúban Romano Prodi azt mondta: a bővítés pozitívabb eredményt hozott a vártnál.